Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Γκρο πλαν στην Ιώ, το κολασμένο φεγγάρι του Δία (βίντεο)

 

Εντυπωσιακές εικόνες από ένα όρος και μια λίμνη μάγματος

Το σκάφος της αποστολής Juno της NASA εξερευνά από το 2016 το σύστημα του Δία, τον γίγαντα αερίου του ηλιακού μας συστήματος και τα δεκάδες φεγγάρια του. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα μοναδικές εικόνες που κατέγραψε το σκάφος από τις δύο τελευταίες του επισκέψεις στην Ιώ, που είναι ο τρίτος σε μέγεθος δορυφόρος του Δία.

Είναι το γεωλογικά πιο δραστήριο σώμα στο ηλιακό μας σύστημα. Εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, ηφαίστεια εκρήγνυνται αδιάκοπα εκτοξεύοντας κολοσσιαίες ποσότητες πυρακτωμένων υλικών σε ύψος εκατοντάδων χλμ. Η Ιώ αλληλεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο του Δία και εκτός από τα πυρακτωμένα υλικά εκτοξεύει φορτισμένα σωματίδια τα οποία παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο του Δία προκαλώντας υψηλής έντασης σέλας.

Οι κοντινές πτήσεις

Η NASA επεξεργάστηκε τις εικόνες που έστειλε το σκάφος της από την Ιώ και δημιούργησε ένα animation στο οποίο διακρίνονται ένα από τα όρη του δορυφόρου και μια λίμνη ψυχρής λάβας. Το Juno πραγματοποίησε εξαιρετικά κοντινές πτήσεις στην Ιώ τον Δεκέμβριο του 2023 και τον Φεβρουάριο του 2024, φτάνοντας σε απόσταση περίπου 1,500 χιλιομέτρων από την επιφάνεια, λαμβάνοντας τις πρώτες κοντινές εικόνες από τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη του δορυφόρου.

«Η Iώ είναι απλώς γεμάτη ηφαίστεια και πιάσαμε μερικά από αυτά στη δράση. Έχουμε επίσης μερικά υπέροχα κοντινά πλάνα και άλλα δεδομένα για μια λίμνη λάβας μήκους 200 χιλιομέτρων που ονομάζεται Loki Patera. Υπάρχει εκπληκτική λεπτομέρεια που δείχνει νησιά ενσωματωμένα στη μέση της λίμνης. Η κατοπτρική αντανάκλαση που κατέγραψαν τα όργανά μας για τη λίμνη υποδηλώνει ότι τμήματα της επιφάνειας της Ιώ είναι τόσο λεία όσο το γυαλί, θυμίζοντας ηφαιστειακά δημιουργημένο γυαλί οψιδιανού στη Γη» ανέφερε ο Σκοτ ​​Μπόλτον επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής Juno κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Γεωφυσικής Ένωσης στη Βιέννη.

Naftemporiki.gr