Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Άστρα κανίβαλοι στο κέντρο του γαλαξία μας κάνουν λίφτινγκ με την ύλη των άστρων που εξοντώνουν

 

Εντυπωσιακό κοσμικό φαινόμενο

Ερευνητική ομάδα ανακάλυψε το φρικιαστικό μυστικό πίσω από τη φαινομενική νεότητα ορισμένων άστρων στην καρδιά του γαλαξία μας.
Σαν μια διαστημική εκδοχή της κατά συρροή δολοφόνου του 17ου αιώνα, Ελίζαμπεθ Μπάθορι, η οποία υποτίθεται ότι προσπάθησε να διατηρήσει τη νεανική της λάμψη κάνοντας μπάνιο στο αίμα των θυμάτων της, μερικά από αυτά τα άστρα φαίνεται να διατηρούν την νεότητα τους επιτιθέμενα σε γειτονικά άστρα κλέβοντας την ύλη τους. Αυτή η κανιβαλιστική διαδικασία αφήνει το αστρικό θύμα ως ένα παράξενο, απογυμνωμένο άστρο «ζόμπι» που μετά από λίγο καιρό θα πεθάνει.

Πρόκειται για ένα από τα πολλά ενδιαφέροντα ευρήματα που προέκυψαν από τη μελέτη μιας πυκνής ομάδας περίπου χιλίων άστρων που περιφέρονται γύρω από την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας. «Η παρατήρηση των κέντρων άλλων γαλαξιών είναι πολύ δύσκολη γιατί είναι τόσο μακριά. Η μελέτη του δικού μας γαλαξιακού κέντρου μπορεί να μας πει για το τι συμβαίνει στα κέντρα όλων των γαλαξιών» λέει η Σανέ Ρόουζ, επιστήμονας του Πανεπιστημίου Northwestern στις ΗΠΑ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Το φαινόμενο

Το κέντρο του γαλαξία μας είναι ένα από τα πιο ακραία περιβάλλοντα που μπορούν να παρατηρήσουν οι αστρονόμοι από τη Γη. Αυτή η περιοχή φιλοξενεί τον Τοξότη Α*, μια μαύρη τρύπα με μάζα ισοδύναμη με αυτή 4,5 εκατομμυρίων άστρων σαν τον Ήλιο. Ο Τοξότης Α* είναι ένα κοσμικό τέρας με περίπου ένα εκατ. άστρα να βρίσκονται σε τροχιά γύρω από αυτόν.

Όλα αυτά τα άστρα είναι στριμωγμένα σε μια περιοχή πλάτους περίπου 4 ετών φωτός, περίπου την απόσταση μεταξύ του ήλιου και του πλησιέστερου αστρικού γείτονά του, του Proxima Centauri. Αυτό σημαίνει ότι γεγονότα όπως οι αστρικές συγκρούσεις που είναι σχετικά σπάνια στην αραιοκατοικημένη περιοχή μας του γαλαξία μας, είναι σχεδόν συνηθισμένα γύρω από τον Τοξότη Α* εξαιτίας της τρομερής βαρυτικής επίδρασης που έχει η μαύρη τρύπα στο τοπικό κοσμικό περιβάλλον.

Ένα αποτέλεσμα αυτών των καταστροφικών συγκρούσεων σύμφωνα με τη νέα μελέτη είναι ένας περίεργος πληθυσμός απογυμνωμένων άστρων και άστρων που φαίνονται νεανικά χάρη σε…ντους  πλούσια σε υδρογόνο που εκτοξεύεται από τα άστρα που καταστρέφονται. Ωστόσο, η απόκτηση αυτής της νεανικής εμφάνισης έχει κόστος. Όσο πιο μεγάλη μάζα έχει ένα άστρο τόσο πιο γρήγορα καίγεται μέσω της παροχής καυσίμου που διαθέτει για την εγγενή πυρηνική σύντηξη, μια διαδικασία που το εμποδίζει να καταρρεύσει υπό τη δική του βαρύτητα. Έτσι συσσωρεύοντας την κλεμμένη ύλη αυτά τα τεράστια αστέρια συντομεύουν τη ζωή τους.

Naftemporiki.gr