Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Σώμα νερού ηλικίας 12 δισεκατομμυρίων ετών ανακαλύφθηκε να επιπλέει στο διάστημα


 Πολλά συναρπαστικά πράγματα έχουν ανακαλυφθεί στο διάστημα, αλλά ίσως το πιο συναρπαστικό μέχρι τώρα είναι μια υδάτινη μάζα. Το 2011, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν τη μεγαλύτερη και πιο απομακρυσμένη δεξαμενή νερού που έχει εντοπιστεί ποτέ στο σύμπαν.

Το τεράστιο σώμα νερού περιβάλλει μια μαύρη τρύπα που ονομάζεται κβάζαρ, η οποία απέχει πάνω από 12 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.

Δύο ομάδες αστρονόμων στο Caltech παρατήρησαν ότι το νερό στο κβάζαρ, APM 08279+5255, είναι 140 τρισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερο από όλους τους ωκεανούς της Γης.

Οι παρατηρήσεις αποκάλυψαν ότι η δεξαμενή αναπτύχθηκε όταν το σύμπαν είχε ηλικία μόλις 1,6 δισεκατομμυρίων ετών. Συγκριτικά, το σύμπαν είναι σχεδόν 14 δισεκατομμυρίων ετών.

Ο Matt Bradford, επιστήμονας στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια, σχολίασε την επιτυχία της ανακάλυψης που επιβεβαιώνει την παρουσία νερού στο διάστημα.

«Το περιβάλλον γύρω από αυτό το κβάζαρ είναι μοναδικό, καθώς παράγει αυτή την τεράστια μάζα νερού. Είναι άλλη μια απόδειξη ότι το νερό είναι διάχυτο σε όλο το σύμπαν, ακόμη και στους αρχαιότερους χρόνους» δήλωσε.

Η παρουσία του νερού δεν αποτελεί έκπληξη για τους αστρονόμους. Η NASA επενδύει εκατομμύρια δολάρια στην αναζήτηση νερού σε άλλους πλανήτες.

Οι θεωρίες για την τεράστια μάζα νερού

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι οι υδρατμοί νερού ήταν παρόντες στις πρώτες ημέρες του σύμπαντος. Και παρόλο που το νερό εμφανίζεται σε όλο τον Γαλαξία μας, στην πραγματικότητα βρίσκεται σε μορφή πάγου. Αυτό σημαίνει ότι καταλαμβάνει πολύ λιγότερο χώρο από αυτόν που βρέθηκε στο κβάζαρ.

Απλώνεται σε μέγεθος εκατοντάδων ετών φωτός και βρίσκεται σε θερμοκρασία περίπου -53 °C, η οποία είναι εκπληκτικά ζεστή, σύμφωνα με τους ειδικούς του διαστήματος.

Ανιχνεύοντας αρκετές υπογραφές υδρατμών ακόμη περισσότερο, η ομάδα του Bradford μπόρεσε να αποκτήσει περαιτέρω πληροφορίες για τις ιδιότητές του, μία από τις οποίες είναι η αξιοσημείωτη μάζα του.

Οι υδρατμοί χρησιμεύουν ως ένα σημαντικό αέριο ίχνος που αντανακλά τη φύση και την κατάσταση του κβάζαρ. Η παρουσία του νερού γύρω από τη μαύρη τρύπα υποδηλώνει ασυνήθιστα θερμές και πυκνές συνθήκες στη γύρω περιοχή του αερίου.


https://www.foxreport.gr