Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Επιστήμονες ανακάλυψαν τεράστια συμπαγή μεταλλική σφαίρα μέσα στον πυρήνα της Γης – Είναι περίπου όσο ο Πλούτωνας


 Στο πλαίσιο μιας πρόσφατης μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια συμπαγής μεταλλική σφαίρα στην καρδιά του εσώτερου εσωτερικού πυρήνα της Γης. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Η συμβατική αντίληψη για τα στρώματα της Γης περιελάμβανε πάντα τέσσερα στρώματα – τον φλοιό, τον μανδύα, τον εξωτερικό πυρήνα και τον εσωτερικό πυρήνα. Ομοίως, η ύπαρξη αυτών των τεσσάρων στρωμάτων ήταν πάντα ευρέως αποδεκτή από όλους στον κόσμο.

Μια διάταξη των γνωστών σήμερα στρωμάτων της Γης / πηγή: NASA Earth Observatory

Ωστόσο, δύο Αυστραλοί σεισμολόγοι του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας υποστήριαν πρόσφατα ότι υπάρχει και πέμπτο στρώμα, και μάλιστα τεράστιο. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι έχει περίπου το μέγεθος του Πλούτωνα.Η συμπαγής μεταλλική σφαίρα που βρίσκεται θαμμένη βαθιά μέσα στη Γη θα έχει πάχος τουλάχιστον 644 χλμ.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίοδος για τη Γη. Ενώ η ανθρωπότητα πάει σε άλλο επίπεδο την εξερεύνηση του διαστήματος, εξακολουθούμε να κάνουμε ανακαλύψεις για το τι υπάρχει στο εσωτερικό του πλανήτη μας, καθώς είναι αρκετά δύσκολες οι μετρήσεις για κάτι που βρίσκεται 4.000 μίλια κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη.

πηγή: DREW WHITEHOUSE, SON PHẠM AND HRVOJE TKALČIĆ

Πώς εντόπισαν την μεταλλική σφαίρα οι σεισμολόγοι;

Για να το επιτύχουν αυτό, οι σεισμολόγοι συχνά μελετούν τα κρουστικά κύματα που προκαλούνται από τους σεισμούς. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που γίνεται ένας σεισμός, τα ωστικά κύματα ταξιδεύουν μέσα από όλα τα στρώματα της Γης με διαφορετικές ταχύτητες λόγω της διαφορετικής πυκνότητας κάθε στρώματος.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι δονήσεις ή τα ωστικά κύματα από τους σεισμούς ταξιδεύουν με διαφορετικό ρυθμό μέσα σε αυτή την τεράστια μεταλλική σφαίρα.

«Είναι σαφές ότι ο εσώτερος εσωτερικός πυρήνας έχει κάτι διαφορετικό από το εξωτερικό στρώμα. Πιστεύουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο τα άτομα είναι στριμωγμένα σε αυτές τις δύο περιοχές είναι ελαφρώς διαφορετικός», δήλωσε στην The Washington Post ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Thanh-Son Pham.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που κάποιος μιλάει για μια συμπαγή μεταλλική σφαίρα στον πυρήνα της Γης. Υπήρχαν ορισμένες θεωρίες για μια γιγαντιαία μεταλλική σφαίρα που βρισκόταν βαθιά μέσα στη Γη πριν από περίπου 20 χρόνια. Ωστόσο, δεν υπήρχε επιβεβαίωση ή ισχυρά στοιχεία γύρω από αυτές.

Το τελευταίο εύρημα των Thanh-Son Pham και Hrvoje Tkalčić προσθέτει μόνο στοιχεία προς την κατεύθυνση της ύπαρξης αυτής της τεράστιας μεταλλικής σφαίρας. Το δίδυμο από την Αυστραλία ανέφερε επίσης ότι ο νέος εσωτερικός μεταλλικός πυρήνας θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα ενός μεγάλου παγκόσμιου τεκτονικού γεγονότος που συνέβη κάποια στιγμή στο παρελθόν.