Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

Ένας μυστηριώδης επισκέπτης άλλαξε την τροχιά της Γης πριν εκατομμύρια χρόνια



 Νέα στοιχεία

Περίπου 56 εκατομμύρια χρόνια πριν, μεταξύ Παλαιόκαινου και Ηώκαινου, η θερμοκρασία της Γης ανέβηκε ανεξήγητα κατά 8 βαθμούς Κελσίου. Η άνοδος αυτή ήταν κάτι που πάντα προβλημάτιζε τους επιστήμονες, αλλά τώρα ο πλανητικός επιστήμονας Nathan Kaib του Planetary Science Institute και ο αστροφυσικός Sean Raymond του Laboratory of Astrophysics of Bordeaux, πιστεύουν πως έχουν βρει την εξήγηση

ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΩΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ. ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΩΜΑΛΙΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ.

ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΠΩΣ Η ΤΡΟΧΙΑΚΗ ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΗΤΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΑΣΤΡΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΩΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΧΙΑΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΑΒΕΒΑΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ – ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΑΜΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ – ΦΑΣΜΑ ΤΡΟΧΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ.

Οι επιστήμονες συνήθως προσπαθούν να αναδομήσουν την εξέλιξη της τροχιάς της Γης, γυρνώντας πίσω το χρόνο μέσω προσομοιώσεων. Αλλά αυτές οι προσομοιώσεις περιλαμβάνουν ένα απομονωμένο Ηλιακό σύστημα και δε λαμβάνουν υπόψη τους πολυάριθμους και δυναμικούς γαλαξίες μέσα στους οποίους βρίσκεται.

ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΚΕΤΟ ΚΕΝΟ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΡΟΧΙΑ Ή ΤΑΧΥΤΗΤΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ ΑΣΤΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΚΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΕΙ, ΟΙ ΒΑΡΥΤΙΚΕΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ

Η προσομοίωση των δύο επιστημόνων επικεντρώθηκε σε ένα ήδη γνωστό γεγονός. Περίπου πριν 2.8 εκατομμύρια χρόνια, το άστρο HD 7977 πέρασε τόσο κοντά από το Ηλιακό σύστημα που πιθανολογείται πως πέρασε μέσα από Νέφος του Oort, σε απόσταση 31.000 AU (αστρονομικών μονάδων), δηλαδή 31.000 φορές την απόσταση Ήλιου-Γης. Ωστόσο υπάρχουν και εκτιμήσεις πως πλησίασε έως και 4.000 AUs.

Οι προσομοιώσεις έδειξαν πως όσο πιο κοντά πλησίαζαν στις 4.000 AUs, τόσο μεγαλύτερες ήταν και οι βαρυτικές επιδράσεις στις κινήσεις των πλανητών σε σχέση με τον Ήλιο.

Πέρα από το ήδη γνωστό HD 7977, οι επιστήμονες εκτιμούν πως ένα άστρο περνάει σε απόσταση 50.000 AUs κάθε ένα εκατομμύριο χρόνια και σε απόσταση 10.000 AUs κάθε 20 εκατομμύρια χρόνια. Αυτό σημαίνει πως είναι πολύ πιθανό κάποιο περαστικό άστρο να επηρέασε την τροχιά και κατ’ επέκταση το κλίμα της Γης στο παρελθόν.

ΔΕΙΞΑΜΕ ΠΩΣ ΟΙ ΑΣΤΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΣΤΡΙΚΩΝ ΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ, Η ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΤΡΟΧΙΑΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ, ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΣΤΡΑ.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο The Astrophysical Journal Letters.

unboxholics.com

https://www.anixneuseis.gr