Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Άγνωστο είδος του μεγαλύτερου και πιο μοχθηρού δεινόσαυρου ανακαλύφθηκε στην Ισπανία

 

Πρόκειται για ένα ακόμη Σπινόσαυρο που ζούσε στην Ιβηρική Χερσόνησο

Στις αρχές του 20ου αιώνα είχαν ανακαλυφθεί στην Αίγυπτο τα απολιθώματα ενός άγνωστου στους παλαιοντολόγους εκείνης της εποχής είδους δεινοσαύρου. Όμως πριν υπάρξει ενδελεχής μελέτη τους τα απολιθώματα καταστράφηκαν και οι επιστήμονες είχαν στη διάθεση τους μόνο κάποιες καταγραφές που έγιναν για αυτά.

Τις επόμενες δεκαετίες ανακαλύφθηκαν στη Βόρειο Αφρική κάποια ακόμη απολιθώματα αυτού του άγνωστου είδους η μελέτη των οποίων έδειξε ότι ανήκαν στο μεγαλύτερο σαρκοβόρο δεινόσαυρο που πάτησε ποτέ το πόδι του στη Γη. Ήταν μεγαλύτερος και το ίδιο αν όχι ακόμη πιο μοχθηρός από τον Τυραννόσαυρο ρεξ που θεωρείται ο φόβος και τρόμος του κόσμου των δεινοσαύρων.

Ονομάστηκαν Σπινόσαυροι και μέχρι πολύ πρόσφατα πιστευόταν ότι εμφανίστηκαν και ζούσαν αποκλειστικά σε περιοχές της βορείου Αφρικής αλλά έχουν εντοπισθεί τα τελευταία χρόνια απολιθώματα τους σε Ευρώπη, Ασία και Νότιο Αμερική.

Η μελέτη των απολιθωμάτων των Σπινόσαυρων έχουν δείξει αν και έστηναν ενέδρες σε θηράματα της στεριάς και κυνηγούσαν πιθανώς ακόμη και πτερόσαυρους ζούσαν κοντά στο νερό και τρέφονταν με ψάρια και άλλα θαλάσσια είδη.

Ο Ιβηρικός… παράδεισος

Όπως φαίνεται η Ιβηρική Χερσόνησος αποτελούσε ένα από τα κέντρα διαβίωσης των Σπινόσαυρων αφού είχαν  εντοπιστεί μέχρι σήμερα τέσσερα είδη. Ανάμεσα τους είναι ένας Σπινόσαυρος που εντοπίστηκε πρόσφατα στην Πορτογαλία, ζούσε πριν 130 εκατ. έτη και θεωρείται μάλιστα το αρχαιότερο αυτής της οικογένειας δεινοσαύρων.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Zoological Journal of the Linnean Society» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει την ανακάλυψη ενός ακόμη άγνωστου είδους Σπινόσαυρου που ζούσε στη βόρειο Ισπανία πριν από περίπου 120 εκατ. έτη και γίνεται έτσι το πέμπτο είδος Σπινοσαύρων που εντοπίζεται στην Ιβηρική Χερσόνησο.

Το είδος που έλαβε την ονομασία Riojavenatrix lacustris είχε μήκος 7-8 μέτρα και βάρος 1,5 τόνων. Η ανακάλυψη ρίχνει νέο φως όχι μόνο στην παρουσία των Σπινόσαυρων στην Ιβηρική Χερσόνησο αλλά και το πώς συνυπήρχαν εκεί.

Naftemporiki.gr