Ξεκίνησε η μαζική αποστολή αποτεφρωμένων λειψάνων στο φεγγάρι! |
Καθ’ οδόν προς τη Σελήνη βρίσκεται η σεληνάκατος της αποστολής Peregrine της NASA αν και όπως έγινε γνωστό εμφανίστηκε ένα σοβαρό τεχνικό πρόβλημα που θέτει σε κίνδυνο την υλοποίηση της. Τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει φυσικά στον επιστημονικό μέρος της αποστολής και τις μελέτες που θα κάνει η σεληνάκατος αν καταφέρει τελικά να φτάσει με επιτυχία στο φεγγάρι.
Η NASA για την αποστολή αυτή συνεργάστηκε με δύο ιδιωτικές εταιρείες, την Astrobotic που κατασκεύασε στην σεληνάκατο και την United Launch Alliance που κατασκευάσει τον πύραυλο που την μετέφερε στο Διάστημα.
Μαζί με την σεληνάκατο όμως υπήρχαν δύο ακόμη φορτία. Πέντε μικροσκοπικά ρομπότ μελέτης της Σελήνης που ανήκουν στο Μεξικό αλλά και κάψουλες μέσα στις οποίες υπάρχουν τα αποτεφρωμένα λείψανα και δείγματα DNA ανθρώπων.Δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στον τομέα των αποκαλούμενων «διαστημικών κηδειών», η Celestis και η Elysium Space, έστειλαν με την αποστολή Pergrine κάψουλες στις οποίες υπήρχε η τέφρα ή το DNA πολλών ανθρώπων ανάμεσα στους οποίους τέσσερις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, ο κορυφαίος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Άρθουρ Κλαρκ και ο δημιουργός της θρυλικής σειράς επιστημονικής φαντασίας Star Trek Τζιν Ροντενμπέρι. Οι τέσσερις πρόεδροι των ΗΠΑ που «ταξιδεύουν» στη Σελήνη είναι ο Τζορτζ Ουάσιγκτον, ο Τζον Κένεντι, ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ και ο Ρόναλντ Ρέιγκαν. Κάποιες από τις κάψουλες θα κατέληγαν στην επιφάνεια της Σελήνης και κάποιες όταν το μεταφορικό τους μέσο πλησίαζε στο φυσικό μας δορυφόρο θα απελευθερώνονταν στο Διάστημα για να κυκλοφορούν εκεί αιώνια.
Οι αντιδράσεις
Πολλές ινδιάνικες φυλές θεωρούν ιερό τόπο της Σελήνη πιστεύοντας είναι οδηγός, προστάτης, πνεύμα φύλακα, χρονομέτρης και συνδέεται με τη μεταμόρφωση. Αντιδρώντας στην μετατροπή της Σελήνης σε ένα είδος νεκροταφείου ο Μπούου Νίγκρεν, πρόεδρος της φυλής των Ναβάχο, έστειλε ανοιχτή επιστολή προς τη NASA και το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ (DOT), αναφέροντας «βλέπουμε το φεγγάρι ως μέρος της πνευματικής μας κληρονομιάς και την εκλαμβάνουμε ως αντικείμενο ευλάβειας και σεβασμού. Η προσεδάφιση ανθρώπινων υπολειμμάτων στο φεγγάρι ισοδυναμεί με βεβήλωση αυτού του ιερού χώρου».
Η NASA απάντησε άμεσα υποστηρίζοντας ότι η εκτόξευση ανήκει στις δύο ιδιωτικές εταιρείες και δεν είχε εκείνη την ευθύνη και τον έλεγχο του φορτίου που θα μετέφερε ο πύραυλος εκτός από την σεληνάκατο. Μάλιστα η NASA έχει υπογράψει συμφωνία με τους Ναβάχο από το 1999 για να μην στέλνει στις δικές της αποστολές στην επιφάνεια της Σελήνης τέτοιου είδους φορτία. Η συμφωνία έγινε όταν ο δορυφόρος Lunar Orbiter που μετέφερε τα αποτεφρώμενα λείψανα του αστρογεωλόγου Γιουτζίν Σουμέικερ οδηγήθηκε σε προγραμματισμένη πρόσκρουση στην επιφάνεια του φεγγαριού.
Η Astrobotic από την πλευρά της απάντησε ότι οι κάψουλες βρίσκονται στη σεληνάκατο και θα παραμείνουν σε αυτή αν και όταν φτάσει στην επιφάνεια της Σελήνης, δηλαδή δεν θα ακουμπήσουν ποτέ το σεληνιακό έδαφος και η εταιρεία θεωρεί ότι έτσι δεν τίθεται ζήτημα «βεβήλωσης» και μένουν όλες οι πλευρές ικανοποιημένες.
Ανεξάρτητα με το αν θα καταφέρει η σεληνάκατος να φτάσει στη Σελήνη το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν πολλοί που είτε οι ίδιοι είτε οι συγγενείς τους θα θελήσουν να στείλουν τα αποτεφρωμένα λείψανα τους ή δείγματα DNA (τρίχες κ.α.) στην επιφάνεια της φυσικού μας δορυφόρου και άρα υπάρχει εκεί ένα εμπορικό ενδιαφέρον. Θα πρέπει λοιπόν να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει μια διευθέτηση του προβλήματος και των αντιδράσεων όσων θεωρούν ότι δεν πρέπει να υπάρχει τέτοια εμπορική δραστηριότητα.
Από την άλλη πλευρά βέβαια δεδομένου ότι έχει αποφασιστεί η δημιουργία επανδρωμένων βάσεων και αργότερα πιο μόνιμων εγκαταστάσεων διαβίωσης στη Σελήνη αργά ή γρήγορα θα υπάρξουν άνθρωποι που θα χάσουν τη ζωή τους βρισκόμενοι στο φεγγάρι και κατά πάσα πιθανότητα θα ταφούν εκεί αφού δεν θα είναι εύκολη η μεταφορά της σωρού τους στη Γη άρα η μάχη μοιάζει χαμένη για όσους θεωρούν τη Σελήνη ιερό τόπο που πρέπει να μείνει ανέγγιχτος.