Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Παγίδα για τα μεταναστευτικά πτηνά η φουτουριστική πόλη που χτίζει στην έρημο η Σαουδική Αραβία

 Θα διαθέτει τεράστιες γυάλινες επιφάνειες πάνω στις οποίες μπορεί να πέφτουν τα πουλιά

Πρόσφατα ξεκίνησαν τα έργα για τη δημιουργία του φιλόδοξου σχεδίου της Σαουδικής Αραβίας να δημιουργήσει στη μέση της ερήμου μια φουτουριστική πόλη που θα λειτουργεί με αυτόνομα και φιλικά στο περιβάλλον συστήματα προσφέροντας παράλληλα μοναδικές υπηρεσίες και ποιότητα ζωής στους κατοίκους της. Μια τεχνολογική και οικολογική ουτοπία όπως την χαρακτηρίζουν πολλοί.

Στη πραγματικότητα στόχος είναι η δημιουργία ενός κρατιδίου μέσα στην επικράτεια της Σαουδικής Αραβίας μέσα στο οποίο θα εμπεριέχονται αυτόνομες κοινότητες ή πόλεις. Το κρατίδιο ονομάζεται Neom και σύμφωνα με τους εμπνευστές του θα διαθέτει τεχνητό φεγγάρι, παραλίες που φωτοβολούν στο σκοτάδι, απουσία αυτοκινήτων, ιπτάμενα ταξί, ρομπότ που υπηρετούν τους κατοίκους και άλλα παρόμοια χαρακτηριστικά βγαλμένα από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Πρωτεύουσα του κρατιδίου θα είναι η πόλη που έχει ονομαστεί The Line και θα είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε οι κάτοικοι να έχουν οτιδήποτε χρειάζονται να κάνουν σε απόσταση πέντε λεπτών από το σπίτι τους με τα πόδια ενώ μοναδικό μέσα μετακίνησης θα είναι ένα τρένο που θα διασχίζει ολόκληρη την πόλη σε χρόνο 20 λεπτών. Η θερμοκρασία στην πόλη θα είναι ρυθμιζόμενη ώστε να είναι πάντα ευχάριστο το περιβάλλον για τους κατοίκους. H πόλη το κόστος κατασκευής της οποίας υπολογίζεται ότι θα αγγίξει το ένα τρισ. δολάρια θα είναι ενσωματωμένη μέσα σε δύο παράλληλους γυάλινους τοίχους ύψους 500 μέτρων και μήκους 170 χλμ.

Ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον Ουίλιαμ Σάδερλαντ, διευθυντής έρευνας του Τμήματος Ζωολογίας του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ πραγματοποίησαν μια μελέτη στην οποία αναφέρεται ότι τα μεταναστευτικά πτηνά που κινούνται στην περιοχή που χτίζεται η πόλη δεν θα αντιλαμβάνονται την παρουσία των γυάλινων τοίχων που θα μοιάζουν στα μάτια τους ως καθρέφτες και θα πέφτουν πάνω στους τοίχους ή τις ανεμογεννήτριες τις οποίες θα αδυνατούν να διακρίνουν χάνοντας τελικά τη ζωή τους. Οι ερευνητές ζητούν όπως είναι ευνόητο να βρεθεί μια λύση σε αυτό το πρόβλημα και μένει να δούμε αν θα υπάρξει κάποια απάντηση από τους επιτελείς του έργου.

Naftemporiki.gr