Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

Οι επιστήμονες προσομοίωσαν μία μαύρη τρύπα – Αυτό που προέκυψε μπορεί τελικά να δώσει απάντηση στο επικό ερώτημα στη σύγχρονη φυσική


Ένα «αντίγραφο» μίας μαύρης τρύπας θα μπορούσε να δώσει πολύ σημαντικές πληροφορίες στους επιστήμονες για την ακτινοβολία που θεωρούν ότι εκπέμπουν οι πραγματικές μαύρες τρύπες και μέχρι τώρα παραμένει δυσνόητη.

Χρησιμοποιώντας μια αλυσίδα ατόμων σε ένα αρχείο για την προσομοίωση του ορίζοντα γεγονότων μιας μαύρης τρύπας, μια ομάδα φυσικών το 2022 παρατήρησε το ισοδύναμο αυτού που ονομάζουμε ακτινοβολία Hawking, δηλαδή σωματίδια να γεννιούνται από διαταραχές στις κβαντικές διακυμάνσεις, που προκάλεσε το σπάσιμο της μαύρης τρύπας στον χωροχρόνο.

Επιστημονική μελέτη αναφέρει ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση της έντασης μεταξύ δύο επί του παρόντος ασυμβίβαστων πλαισίων για την περιγραφή του Σύμπαντος. Πρώτον την γενική θεωρία της σχετικότητας, η οποία περιγράφει τη συμπεριφορά της βαρύτητας ως ένα συνεχές πεδίο γνωστό ως χωροχρόνος και την κβαντομηχανική, η οποία περιγράφει τη συμπεριφορά των διακριτών σωματιδίων χρησιμοποιώντας τα μαθηματικά των πιθανοτήτων.

Για να υπάρξει μία ενοποιημένη θεωρία της κβαντικής βαρύτητας που να μπορεί να εφαρμοστεί καθολικά, αυτές οι δύο θεωρίες πρέπει να βρουν έναν τρόπο να συνυπάρξουν.

Εδώ εμφανίζονται οι μαύρες τρύπες – πιθανώς τα πιο περίεργα, πιο ακραία αντικείμενα στο Σύμπαν. Αυτά τα ογκώδη αντικείμενα είναι τόσο πυκνά που, σε μια ορισμένη απόσταση από το κέντρο μάζας της μαύρης τρύπας, καμία ταχύτητα στο Σύμπαν δεν είναι επαρκής για να διαφύγει, ούτε καν ταχύτητα φωτός.

https://www.enikos.gr