Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

Δημιουργήθηκαν τα πρώτα κοτόπουλα ανθεκτικά στη γρίπη των πτηνών


 Ερευνητική ομάδα στη Βρετανία δημιούργησε τα πρώτα κοτόπουλα στον κόσμο ανθεκτικά στη γρίπη των πτηνών σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για πτηνοτροφική δραστηριότητα με τέτοιου είδους γενετικά τροποποιημένα κοτόπουλα

Τα κοτόπουλα, τα οποία είχαν μικρές τροποποιήσεις σε ένα γονίδιο, ήταν ιδιαίτερα ανθεκτικά στη γρίπη των πτηνών, με εννέα στα 10 πτηνά να μην παρουσιάζουν σημάδια μόλυνσης όταν εκτέθηκαν σε μια τυπική δόση του ιού. Ωστόσο, οι λοιμώξεις δεν αποκλείστηκαν πλήρως και οι επιστήμονες λένε ότι αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί πριν εισαχθούν γενετικά τροποποιημένα κοτόπουλα στα αγροκτήματα, λόγω του κινδύνου να εξελιχθεί ο ιός και να γίνει πιο επικίνδυνος για τον άνθρωπο.

«Σε φυσικές δόσεις τα γονιδιακά μας κοτόπουλα φαινόταν πραγματικά να είναι ανθεκτικά, αλλά όταν πήραμε πολύ υψηλή δόση, είδαμε όντως στα μισά από τα κοτόπουλα μια σημαντική μόλυνση. Αυτό μας έδειξε μια απόδειξη της ιδέας ότι μπορούμε να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση της ανθεκτικότητας των κοτόπουλων στον ιό, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί» δήλωσε η Γούεντι Μπάρκλει, καθηγήτρια του Imperial College του Λονδίνου, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στην οποία συμμετείχαν επίσης επιστήμονες του Ινστιτούτου Ρόσλιν στο Εδιμβούργο που έγινε παγκοσμίως γνωστό αφού εκεί γεννήθηκε η Ντόλι, ένα πρόβατο που ήταν το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό.

Υπάρχει ανησυχία για την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών, η οποία έχει οδηγήσει στον θάνατο εκατοντάδων εκατομμυρίων πτηνών παγκοσμίως τα τελευταία δύο χρόνια. Ο ιός έχει επίσης διαχυθεί σε πληθυσμούς θηλαστικών, όπως φώκιες, θαλάσσια λιοντάρια και βιζόν, και προκάλεσε αρκετούς θανάτους ανθρώπων.

«Η εξαιρετικά παθογόνος γρίπη των πτηνών είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική, τη Βόρεια Αμερική και τώρα έχει εξαπλωθεί στη Νότια Αμερική και υπάρχει φόβος ότι θα μετακομίσει στην Ανταρκτική. Αυτό προκαλεί άνευ προηγουμένου αριθμό θανάτων σε άγρια ​​πτηνά και καταστροφικές επιπτώσεις στα εκτρεφόμενα πουλερικά ενώ υπάρχει ένας αυξανόμενος φόβος ότι η γρίπη των πτηνών θα μπορούσε να μεταδοθεί στους ανθρώπους και να οδηγήσει σε μια νέα πανδημία. Η γονιδιακή επεξεργασία προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη οδό προς τη μόνιμη αντίσταση στις ασθένειες, η οποία θα μπορούσε να μεταδοθεί από γενιά σε γενιά, προστατεύοντας τα πουλερικά και μειώνοντας τους κινδύνους για τον άνθρωπο και τα άγρια ​​πτηνά» λέει ο Μάικ Γκριού, του Ινστιτούτου Ρόσλιν.

Naftemporiki.gr