Αλγόριθμοι ΑΙ εντόπισαν για πρώτη φορά ένα δυνητικά απειλητικό αστεροειδή. |
Ένας νέος αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης που έχει προγραμματιστεί νακυνηγά δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς κοντά στη Γη ανακάλυψε τον πρώτο του διαστημικό βράχο.
Ο αστεροειδής πλάτους περίπου 180 μέτρων έχει λάβει την ονομασία 2022 SF289 και αναμένεται να πλησιάσει τη Γη σε απόσταση 225.000 χιλιομέτρων που είναι αρκετά μικρότερη από αυτή μεταξύ του πλανήτη μας και της Σελήνης, που απέχουν κατά μέσο 384, 400 χλμ. Η τροχιά του 2022 SF289 είναι τέτοια ώστε να καταγραφεί ως ένας δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα επηρεάσει τη Γη στο άμεσο μέλλον.
Το πρόγραμμα HelioLinc3D, το οποίο βρήκε τον αστεροειδή, αναπτύχθηκε για να αναζητά διαστημικούς βράχους που έχουν κατεύθυνση που θα τους φέρει κοντά στη Γη και άρα θα μπορεί να εντοπίζει δυνητικά επικίνδυνους διαστημικούς βράχους.
Το πρόγραμμα θα ενταχθεί στα εργαλεία του Αστεροσκοπείου Vera C. Rubin, που βρίσκεται ακόμη σε στάδιο κατασκευής στη Βόρεια Χιλή.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο 2022 SF289 δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Γη όπως και κανένας άλλος από τους αστεροδείς που γνωρίζουμε ότι θα περάσουν κοντά από τη Γη τα επόμενα 100 χρόνια. Παρόλα αυτάο οι αστρονόμοι αναζητούν δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς και παρακολουθούν τις τροχιές τους μόνο και μόνο για να βεβαιωθούν ότι δεν οδεύουν προς σύγκρουση με τον πλανήτη.
Η NASA έχει οργανώσει μάλιστα ειδικό τμήμα εντοπισμού και παρακολούθησης διαστημικών βράχων που μπορεί δυνητικά να αποτελέσουν κίνδυνο για τον πλανήτη μας και την ανθρωπότητα φυσικά.