Η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή που έχει ζήσει ως σήμερα ο πλανήτης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας.
Στη χρονιά που διανύουμε έχει ήδη καταγραφεί και ο πιο ζεστός Ιούνιο, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, που αποδίδει τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην κλιματική αλλαγή και τις πρώτες συνέπειες του φαινομένου Ελ Νίνιο.
Πρόκειται για τα τελευταία από μια σειρά ρεκόρ που έχουν καταγραφεί φέτος, μια χρονιά που χαρακτηρίζεται από την ξηρασία στην Ισπανία, τα κύματα καύσωνα στις ΗΠΑ και στην Κίνα και τις καταστροφικές φωτιές στον Καναδά.
«Ο κόσμος έζησε την πιο ζεστή εβδομάδα σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία», ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας, προσθέτοντας ότι οι θερμοκρασίες ανέβηκαν σε ύψη ρεκόρ στην ξηρά και στις θάλασσες, «με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα και το περιβάλλον».
«Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και περιμένουμε ότι θα καταρριφθούν κι άλλα ρεκόρ με την ανάπτυξη του φαινομένου Ελ Νίνιο και οι συνέπειες θα παραταθούν και το επόμενο έτος», δήλωσε ο διευθυντής κλιματικών υπηρεσιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, Κρίστοφερ Χιούιτ, επισημαίνοντας: «Αυτά είναι ανησυχητικά νέα για τον πλανήτη».
Ο Χιούιτ πρόσθεσε ότι οι θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί τον Μάιο και τον Ιούνιο στην επιφάνεια των θαλασσών είναι πρωτοφανείς. «Δεν είναι μόνο η θερμοκρασία στην επιφάνεια, αλλά όλος ο ωκεανός υπερθερμαίνεται και απορροφά ενέργεια που θα παραμείνει εκεί για εκατοντάδες χρόνια», τόνισε ο καθηγητής Χιούιτ.
«Αν οι ωκεανοί υπερθερμανθούν σημαντικά θα υπάρξουν συνέπειες σοκ για την ατμόσφαιρα και τους πάγους», δήλωσε από την πλευρά του στον Guardian ο Μάικλ Σπάροου, επικεφαλής του προγράμματος κλιματικών ερευνών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας. Πρόσθεσε εξάλλου ότι οι συνέπειες του φαινομένου Ελ Νίνιο θα γίνουν αντιληπτές περισσότερο προς το τέλος του χρόνου.
Η ευρωπαϊκή υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος, Copernicus, ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η πιο ζεστή αφότου άρχισε η καταγραφή δεδομένων, στη δεκαετία του 1940.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας Copernicus, την οποία μεταδίδει το AFP, τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν πως η Πέμπτη ήταν μάλλον η μέρα με τη υψηλότερη θερμοκρασία στον κόσμο, από τότε που καταγράφονται δεδομένα.
Οι συνέπειες από την κλιματική κρίση
Την περασμένη εβδομάδα το καναδικό υπουργείο φυσικών πόρων ανακοίνωσε ότι οι δασικές φωτιές, που ήταν περισσότερες από 670 την Παρασκευή, είναι «άνευ προηγουμένου» και πρόβλεψε ότι το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο. Ο καπνός από τις φωτιές έχει επιβαρύνει τον αέρα στον Καναδά και στις ΗΠΑ επηρεάζοντας τη ζωή 100 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Στις ΗΠΑ, το Τέξας ζει σε ένα παρατεταμένο φαινόμενο «φούρνου», με θερμές αέριες μάζες να παγιδεύονται στην ατμόσφαιρα μετατρέποντας την πόλη σε ένα φούρνο, ενώ στην Ευρώπη η Ισπανία ζει το δεύτερο κύμα καύσωνα μέσα στις τελευταίες εβδομάδες.
Στο νότιο Ιράκ καταγράφεται το χειρότερο κύμα καύσωνα εδώ και 40 χρόνια, κάτι που μπορεί να έχει «καταστροφικές συνέπειες» για το οικοσύστημα, τις αγροτικές καλλιέργειες και την αλιεία.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι «η κατάσταση που ζούμε τώρα είναι απόδειξη ότι η κλιματική αλλαγή είναι εκτός ελέγχου».61.000 θάνατοι στην Ευρώπη, το 2022 λόγω καύσωνα
Ο καύσωνας προκαλεί και σοβαρά προβλήματα στην υγεία του πληθυσμού, με καρδιακά προβλήματα, αφυδάτωση και καρδιαγγειακό στρες. Έρευνα που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα αναφέρει ότι περισσότεροι από 61.000 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας του καύσωνα στην Ευρώπη, το καλοκαίρι του 2022, όταν καταγράφονταν θερμοκρασίες-ρεκόρ.
Η πλειοψηφία ήταν άνθρωποι ηλικίας άνω των 80 ετών και το 63% από αυτούς ήταν γυναίκες, όπως ανέφερε η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η εξάντληση και τα καρδιακά λόγω του καύσωνα θα γίνονται ολοένα και πιο συχνά προβλήματα, καθώς θα εντείνονται οι συνέπειες από την κλιματική αλλαγή και θα έχουμε ακραία φαινόμενα.