Οι επιστήμονες του Cambridge-Caltech, δημιούργησαν συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα χρησιμοποιώντας βλαστικά κύτταρα, που παρακάμπτουν την ανάγκη για ωάρια ή σπέρμα, αναφέρει σε αποκλειστικό του δημοσίευμα ο Guardian.
Αυτά τα πρότυπα έμβρυα, που μοιάζουν με εκείνα που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της ανθρώπινης ανάπτυξης, θα μπορούσαν να ανοίξουν ένα κρίσιμο παράθυρο για τα ζητήματα των γενετικών διαταραχών και τις βιολογικές αιτίες των επαναλαμβανόμενων αποβολών.
Ωστόσο, το θέμα εγείρει επίσης σοβαρά ηθικά και νομικά ζητήματα, καθώς τα μοντέλα που αναπτύσσονται στο εργαστήριο δεν εμπίπτουν στην ισχύουσα νομοθεσίαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στις περισσότερες χώρες.
Τυπικά θα σχημάτιζαν τον πλακούντα, τον αμνιακό σάκο και το ίδιο το έμβρυο.
Tα συνθετικά έμβρυα δεν έχουν καρδιά που χτυπάει ή κάποια αρχέγονη μορφή εγκεφάλου, ωστόσο αποτελούνται από κύτταρα που τυπικά θα σχημάτιζαν τον πλακούντα, τον αμνιακό σάκο και το ίδιο το έμβρυο.
“Μπορούμε να δημιουργήσουμε μοντέλα που μοιάζουν με ανθρώπινα έμβρυα μέσω του επαναπρογραμματισμού [εμβρυϊκών βλαστικών] κυττάρων”, δήλωσε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Cambridge και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια,Magdalena Żernicka-Goetz, που παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας στην ετήσια συνάντηση της Διεθνούς Εταιρείας για την Έρευνα των Βλαστοκυττάρων στη Βοστώνη.
Δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμη προοπτική τα συνθετικά έμβρυα να χρησιμοποιηθούν κλινικά. Θα ήταν παράνομο να εμφυτευθούν στη μήτρα ενός ασθενούς αν και δεν είναι ακόμη σαφές αν αυτά τα κατασκευάσματα, έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να ωριμάζουν πέρα από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης.
Το κίνητρο για την έρευνα είναι να κατανοήσουν οι επιστήμονες την περίοδο της ανάπτυξης του “black box” δηλαδή της “καλλιέργειας” εβρύων στο εργαστήριο μόνο μέσα στο νόμιμο όριο των 14 ημερών.
Το αναπάντητο ερώτημα
Από την εξέλιξη προκύπτει ένα σημαντικό αναπάντητο ερώτημα σχετικά με το κατά πόσον τα συνθετικά έμβρυα θεωρητικά, έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν σε ένα ζωντανό πλάσμα.
Αντίστοιχα μοντέλα που αναπτύχθηκαν από κύτταρα ποντικού αναφέρθηκε ότι φαίνονται σχεδόν πανομοιότυπα με τα φυσικά έμβρυα. Όταν όμως εμφυτεύτηκαν στη μήτρα θηλυκών ποντικών, δεν εξελίχθηκαν σε ζωντανά ζώα.
Τον Απρίλιο, ερευνητές στην Κίνα δημιούργησαν συνθετικά έμβρυα από κύτταρα πιθήκων και τα εμφύτευσαν στις μήτρες ενήλικων πιθήκων. Κάποιοι εμφάνισαν τα πρώτα σημάδια εγκυμοσύνης, αλλά κανένα από αυτά τα έμβρυα δεν συνέχισε να αναπτύσσεται πέρα από λίγες ημέρες.
Οι ερευνητές λένε ότι δεν είναι σαφές αν το εμπόδιο για να προχωρήσει η ανάπτυξη είναι απλώς τεχνικό ή έχει μια πιο θεμελιώδη βιολογική αιτία.
“Αυτό είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί”, δήλωσε ο Robin Lovell-Badge, επικεφαλής της βιολογίας βλαστοκυττάρων και της αναπτυξιακής γενετικής στο Ινστιτούτο Francis Crick στο Λονδίνο. Γιαυτό και γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη για αυστηρότερη νομοθεσία” πρόσθεσε.
“Εάν η όλη προσπάθεια καταλήξει , αυτά τα μοντέλα να μοιάζουν πολύ με τα κανονικά έμβρυα, τότε κατά κάποιον τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται το ίδιο”, υπογράμμισε. “Επί του παρόντος, σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν αντιμετωπίζονται. Αλλά ο κόσμος ανησυχεί για τις εξελίξεις”.