Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Η «κατάρα» της -2.500 ετών- παγωμένης μούμιας: Η εκπληκτική ιστορία της παρθένας πριγκίπισσας Ukok που βρέθηκε στα χρυσά βουνά της Σιβηρίας και τώρα… εκδικείται [videos]



Η ανακάλυψη των μουμιοποιημένων υπολειμμάτων 2.500 ετών της «Πριγκίπισσας Ukok» στο παγωμένο οροπέδιο Ukok της Σιβηρίας το 1993 ήταν ένα αξιοσημείωτο αρχαιολογικό εύρημα.

Όπως καταγράφει ο  ROBBIE MITCHELL στο ancient origins

Ενώ οι σύγχρονες επιστημονικές τεχνικές έχουν ρίξει φως στην ταυτότητά της, την αιτία θανάτου και την πολιτιστική της σημασία, η ιστορία που την περιβάλλει έχει επίσης μια μυθική αύρα, με ιστορίες για μια μυστηριώδη κατάρα που συνδέεται με την απομάκρυνσή της από τον τόπο ταφής της.

Η «Ice Maiden», όπως συνηθίζεται να την αποκαλούν, έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Πιστεύεται ότι ήταν άτομο υψηλού επιπέδου, πιθανώς πριγκίπισσα ή ιέρεια, δεδομένων των περίτεχνων τελετουργικών ταφής και των τάφων που τη συνόδευαν.

Η επιστημονική ανάλυση των λειψάνων της αποκάλυψε συναρπαστικές λεπτομέρειες για τη ζωή της, όπως η ηλικία της, τα φυσικά χαρακτηριστικά και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στα ρούχα της.

Ωστόσο, οι θρύλοι μιας κατάρας έχουν προσθέσει έναν αέρα ίντριγκας στην ιστορία της Ice Maiden.

Σύμφωνα με αυτές τις ιστορίες, όσοι συμμετείχαν στην ανασκαφή και τη μεταφορά των λειψάνων της αντιμετώπισαν μια σειρά από κακοτυχίες, συμπεριλαμβανομένων ατυχημάτων, ασθενειών, ακόμη και πρόωρων θανάτων.

Ενώ αυτά τα περιστατικά θα μπορούσαν να αποδοθούν σε απλή σύμπτωση, συνέβαλαν στην ιδέα μιας κατάρας που σχετίζεται με την ενόχληση του τόπου ανάπαυσης αυτής της αρχαίας μορφής.

Η ανακάλυψη του Ice Maiden στο απομακρυσμένο οροπέδιο Ukok

Σε παλαιότερο δημοσίευμα της SARAH PIRAINO, σημειωνόταν

Θαμμένη σε μόνιμα παγωμένο έδαφος γύρω στον 5ο αιώνα π.Χ., ανακαλύφθηκε μια 35χρονη γυναίκα στη Δημοκρατία του Αλτάι της Ρωσίας.

Η εύρεση της γυναίκας βοήθησε τους αρχαιολόγους να αναπτύξουν βαθύτερη κατανόηση των ανθρώπων που ζούσαν σε αυτή την απομακρυσμένη περιοχή.

Το θηλυκό, το οποίο είναι τώρα γνωστό ως το Siberian Ice Maiden, θάφτηκε με μια συναρπαστική σειρά αντικειμένων, τα οποία όλα διατηρήθηκαν εντυπωσιακά από τον μόνιμο παγετό. Αυτό επέτρεψε την εκμάθηση περαιτέρω πληροφοριών σχετικά με την περιοχή και τον τρόπο με τον οποίο ο πολιτισμός έβλεπε τον θάνατο και τη μετά θάνατον ζωή.

Η αρχαιολόγος Δρ Natalia Polosmak ηγήθηκε της αποστολής για τον εντοπισμό ταφικών θαλάμων στην περιοχή Ukok. Σε μια συνέντευξη το 1998 στη NOVA που μεταδόθηκε στο PBS, η Polosmak εξήγησε :

«Οι Pazyryk πίστευαν ότι αφού πέθαιναν θα πήγαιναν σε ένα ορεινό βοσκότοπο. Το Ukok μου φαινόταν το είδος του τόπου όπου θα είχαν συγκεντρωθεί οι ψυχές των Pazyryk».

Η περιοχή περιβάλλεται από βουνά και τη σύγχρονη Ρωσία, Κίνα, Καζακστάν και Μογγολία. Το Οροπέδιο Ukok είναι μέρος των «Χρυσών Βουνών της Σιβηρίας», προστατευόμενο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1998.

Βραχώδη γλυπτά από την Εποχή του Σιδήρου και του Χαλκού έχουν βρεθεί σε όλη την περιοχή, με κάποια βραχοτεχνία που χρονολογείται πριν από 10.000 χρόνια στην Παλαιολιθική εποχής.

Τα τεχνουργήματα και οι ανακαλύψεις στον τομέα έχουν διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό για πάνω από 2.000 χρόνια λόγω του μόνιμου παγετού . Οι ταφές γίνονταν ψηλά στα βουνά κάτω από σωρούς από πέτρες που επέτρεπαν στο νερό να διαρρεύσει αλλά εμπόδιζε τη θερμότητα του Ήλιου να φτάσει σε αυτό που ήταν θαμμένο από κάτω. Κατά τη διάρκεια των σκληρών χειμερινών συνθηκών, το έδαφος και οι θάλαμοι θα ήταν μόνιμα παγωμένοι.

Οι Τελένγκιτς, μια ιθαγενής φυλή των Αλταίων, πιστεύουν ότι το Οροπέδιο Ουκόκ ήταν τόπος ταφής και λατρείας για τους προγόνους τους. Η περιοχή εξακολουθεί να είναι ιερή για αυτούς τους ανθρώπους. Οι πρώτες αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1920 υπό τη διεύθυνση του Ρώσου αρχαιολόγου Σεργκέι Ροντένκο.

Μερικά από τα πρώτα πολιτιστικά αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στη δεκαετία του 1920 ήταν μάλλινα χαλιά, τα οποία έδωσαν μια εικόνα για τον πολιτισμό αυτών των ανθρώπων. Αλλά η ανακάλυψη του τάφου της Ice Maiden το 1993 έδωσε πολύ περισσότερες πληροφορίες για τον πολιτισμό. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν στον τάφο της περιελάμβαναν κοσμήματα, τρόφιμα, φάρμακα και άλογα.

Τι βρέθηκε στον τάφο

Βαθιά κάτω από έναν τύμβο, οι Ρώσοι αρχαιολόγοι βρήκαν έναν μεγάλο ξύλινο θάλαμο που είχε πλημμυρίσει με νερό και ήταν μόνιμα παγωμένος. Το εξωτερικό τμήμα του τάφου αποκάλυψε τα λείψανα έξι παγωμένων αλόγων. Τα στομάχια των αλόγων ήταν καλά διατηρημένα. Αυτό κατέστησε δυνατή μια περαιτέρω ανάλυση των αλόγων, συμπεριλαμβανομένου του πότε έφαγαν τελευταία φορά.

Η κοινωνική θέση και η σημασία της γυναίκας υποδεικνύονταν από τη θυσία και την ταφή αλόγων με το σώμα της. Στο PBS, η Polosmak δήλωσε: «Αυτά τα ζώα, χωρίς αμφιβολία μεγάλης αξίας στην εποχή τους, όλα είχαν θυσιαστεί».

Πιστεύεται ότι αυτές οι προσφορές θα βοηθούσαν στη συνοδεία της στον επόμενο κόσμο. Αυτή ήταν μια κοινή πεποίθηση σε πολλούς πολιτισμούς ταφής σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αρχαίων Αιγυπτίων.

Δίπλα στα άλογα υπήρχε ένα φέρετρο που δημιουργήθηκε από ένα συμπαγές κομμάτι ξύλου πεύκου και καλυμμένο με δερμάτινες φιγούρες ελαφιών. Δίπλα στο φέρετρο υπήρχαν δύο μικρά ξύλινα τραπέζια που πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνταν για να κρατούν φαγητό και ποτά. Βρέθηκε επίσης ένα ξύλινο αγγείο, το οποίο, με βάση τα υπολείμματα γαλακτοκομικών προϊόντων στο εσωτερικό του, πιθανότατα περιείχε γιαούρτι.

Όταν η Polosmak και η ομάδα της άνοιξαν το φέρετρο, ήταν απογοητευμένοι όταν ανακάλυψαν ότι το εσωτερικό του φέρετρο ήταν παγωμένο και το γαλακτώδες λευκό χρώμα της παγωμένης μάζας στο φέρετρο τους εμπόδιζε να δουν τι περιείχε μέσα.

Χρειαζόταν να ξεπαγώσουν το σώμα χωρίς να το βλάψουν, και αυτό απαιτούσε προσεκτική, αργή τήξη. Η μέθοδος που χρησιμοποίησε η ομάδα ήταν να ζεστάνει νερό και να ρίχνει ένα φλιτζάνι ζεστό νερό κάθε φορά πάνω στο πάγο στο φέρετρο.

Μια γυναίκα υψηλού επιπέδου με εκπληκτικά τατουάζ

Η ανακάλυψη ότι το σώμα μέσα στον τάφο ήταν μια γυναίκα παρείχε νέες ιδέες για το πώς αντιμετώπιζαν τις γυναίκες στην αρχαιότητα στη Σιβηρία. Στην περιοχή είχαν βρεθεί αντρικοί ταφικοί θάλαμοι, αλλά ποτέ γυναικείοι.

Αφού το σώμα της ξεπαγώθηκε, οι ερευνητές μπόρεσαν να κοιτάξουν και να μελετήσουν τα λείψανά της ανεμπόδιστα από τον πάγο. Μια από τις πιο συγκλονιστικές ανακαλύψεις ήταν τα τατουάζ της.

Ο Smoot, ένας ερευνητής στην ομάδα σημείωσε στην έκθεση PBS:

«Το αριστερό της χέρι, ο δεξιός αντίχειρας και μετά πάλι στον αριστερό της ώμο είναι αυτά τα καταπληκτικά τατουάζ. Πλάσματα ακριβώς σε πόζες άμεσης δράσης, και στην πραγματικότητα είναι στριμμένα περίεργα σε γωνίες 180 μοιρών. Έχουν καταπληκτικά κέρατα που καταλήγουν σε λουλούδια, φανταστικά πλάσματα».

Τα τατουάζ της είναι μερικά από τα καλύτερα διατηρημένα έργα μελάνης σώματος που βρέθηκαν οπουδήποτε στον κόσμο. Τα τατουάζ χρησιμοποιήθηκαν ως μια μορφή αναγνώρισης και οι άνθρωποι του Pazyryk πίστευαν ότι τα τατουάζ θα βοηθούσαν στον εντοπισμό των αγαπημένων προσώπων μετά το θάνατο.

Ένα από τα πιο σημαντικά τατουάζ της πιστεύεται ότι είναι ένα μυθολογικό ζώο, ένα ελάφι με το ράμφος του γρύπα και τα κέρατα του Αιγόκερω .

Τα τατουάζ βοήθησαν επίσης τους ερευνητές να κατανοήσουν την κοινωνική θέση της γυναίκας και την ηλικία της. Τα αρχικά συμπεράσματα ήταν ότι ήταν ελίτ και πιθανότατα αρκετά νέα (γύρω στα 30) όταν πέθανε.

Η αιτία του θανάτου της δεν ήταν γνωστή μέχρι το 2010. Πιστεύεται ότι πέθανε από καρκίνο του μαστού και τραυματισμούς από πτώση. Στο φέρετρό της βρισκόταν ένα δοχείο κάνναβης, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου.

Κοινωνική Κατάσταση: Γυναίκα Σαμάνος;

Όταν ανακαλύφθηκε η γυναίκα, οι ερευνητές πίστεψαν ότι μπορεί να ήταν ιέρεια ή σαμάνος. Αυτό οφείλεται στα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στον τάφο της και τα τατουάζ ελαφιών στο σώμα της.

Στο φέρετρό της βρέθηκε επίσης ένα μαύρο τσόχινο κάλυμμα κεφαλής, φύλλο χρυσού κεντημένο με αυτό που πιθανότατα ήταν μια απεικόνιση του δέντρου της ζωής. Τα σχέδια δεκαπέντε ειδών πουλιών ήταν ραμμένα στην κόμμωση.

Η Δρ Natalia Polosmak εξήγησε τη σημασία της κόμμωσης στο PBS:

«Δεν χρειάζεται να φανταστούμε πώς επισυνάπτονται οι διάφορες λεπτομέρειες γιατί βρέθηκε άθικτο. Ήταν επίσης μια έκφραση της ζωής αυτής της γυναίκας. Έδειξε τη θέση της στην κοινωνία, την οικογένειά της και τη φυλή της».

Πολλοί ανθρωπολόγοι πιστεύουν ότι η ιδιότητα της ελίτ δεν ήταν αυτή της πριγκίπισσας αλλά μάλλον μιας γυναίκας σαμάνου.

Η Δρ Ναταλία Πόλοσμακ δήλωσε στους Siberian Times :

«Οι ανθρωπολόγοι πιστεύουν ότι μόνο η μετανάστευση της στο χειμερινό στρατόπεδο θα μπορούσε να κάνει αυτή τη σοβαρά άρρωστη και αδύναμη γυναίκα να ανέβει σε άλογο. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι συγγενείς της δεν την άφησαν να πεθάνει, ούτε τη σκότωσαν, αλλά την πήγαν στο χειμερινό στρατόπεδο».

Η ιδιότητά της ως σαμάνος θα εξηγούσε γιατί οι συγγενείς της την έφεραν στο χειμερινό στρατόπεδο και συνέχισαν να τη φροντίζουν καθώς πέθαινε. Ήταν πιθανό ότι η χρήση προϊόντων κάνναβης για να απαλύνει τον πόνο της είχε ως αποτέλεσμα παραισθησιογόνα «οράματα».

Η Δρ Polosmak εξήγησε την κοινωνική θέση της πριγκίπισσας Tisulsky στο PBS:

«Αυτή η νεαρή γυναίκα, θαμμένη με τέτοια τελετή, με το σώμα της καλυμμένο με τατουάζ, δεν ήταν συνηθισμένο μέλος της κοινωνίας. Μπορεί να κατείχε μια ιδιαίτερη θέση επειδή ήταν ευλογημένη με ένα ταλέντο που εκτιμάται σε αυτήν την κοινωνία. Θα μπορούσε να ήταν σαμάνος. Μπορεί να είχε την ικανότητα να θεραπεύει ανθρώπους ή να προβλέπει τον καιρό».

Έγινε σαφές στους ερευνητές ότι δόθηκε μεγάλη προσοχή στο να κρατηθεί η γυναίκα ζωντανή και άνετη προς το τέλος της ζωής της. Τα μέλη της φυλής της τη σεβάστηκαν πολύ και την έθαψαν προσεκτικά.

Την έθαψαν με μετάξια, χρυσά κοσμήματα και μπότες ιππασίας μέχρι τους μηρούς.

Η Δρ Πόλοσμακ εξήγησε περαιτέρω την κατάστασή της: « Ήταν ένα έμβλημα πλούτου και κύρους και βρίσκεται στον τύμβο μόνο των πλουσιότερων και πιο αξιοσημείωτων μορφών».

Οι μαγνητικές τομογραφίες και οι εξετάσεις DNA αποκάλυψαν πολλά περισσότερα

Όταν η πρώτη ανασκαφή του τάφου ήταν σε εξέλιξη, οι ερευνητές έθεσαν πολλά ερωτήματα για αυτή τη γυναίκα. Ευτυχώς με τη σύγχρονη επιστήμη, πολλές ερωτήσεις απαντήθηκαν.

Η ερευνητική μονάδα στο Νοβοσιμπίρσκ της Ρωσίας έκανε τεστ DNA, μαγνητικές τομογραφίες και ακόμη και ανακατασκευές του προσώπου της γυναίκας.

Η ηλικία της ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα. Η Δρ Polosmak έφερε τη νεκρή πριγκίπισσα στον Rudolph Hauri, έναν ιατροδικαστή στην Ελβετία. Εξέτασε το κρανίο της για να προσδιορίσει την κατά προσέγγιση ηλικία της.

Ο Hauri είπε στο PBS:

«Αυτές οι ρωγμές, αυτές είναι ευρέως ανοιχτές σε αυτό το κρανίο. Αυτό σημαίνει ότι το κρανίο είναι νέο – ίσως μεταξύ 20 και 30».

Μια μαγνητική τομογραφία διαπίστωσε ότι έπασχε από οστεομυελίτιδα, έναν τύπο μόλυνσης των οστών ή του μυελού των οστών που εμφανίζεται στην παιδική ή εφηβική ηλικία. Κατάφεραν να προσδιορίσουν ότι πιθανότατα έπεσε από ένα άλογο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.

Μια από τις πιο συγκλονιστικές ανακαλύψεις από τη μαγνητική τομογραφία ήταν ενδείξεις καρκίνου του μαστού.

Η Δρ Πόλοσμακ είπε στους Siberian Times:

«Όταν ήταν λίγο πάνω από 20 ετών, αρρώστησε με μια άλλη σοβαρή ασθένεια – τον καρκίνο του μαστού. Την κατέστρεψε οδυνηρά».

Περαιτέρω έρευνα διαπίστωσε ότι δεν ήταν θαμμένη σε μια σειρά από οικογενειακούς τάφους και ότι ήταν χωρισμένη από τις άλλες τυμβικές ταφές που βρέθηκαν κοντά. Η ξεχωριστή ταφή της υποδηλώνει ότι οι γυναίκες του Ukok ζούσαν μια πιο απομονωμένη ζωή από την οικογένεια και τους συγγενείς τους.

Διάγνωση Καρκίνου του Μαστού

Ο Δρ Andrey Letyagin του Ινστιτούτου Φυσιολογίας και Θεμελιώδης Ιατρικής εξήγησε στους Siberian Times:

«Κατά την απεικόνιση των μαστικών αδένων, δώσαμε προσοχή στην ασύμμετρη δομή τους και στη μεταβαλλόμενη ασυμμετρία του σήματος της μαγνητικής τομογραφίας. Έχουμε να κάνουμε με πρωτοπαθή όγκο στο δεξιό μαστό και δεξιούς αξονικούς λεμφαδένες με μεταστάσεις».

Η μάχη της με τον καρκίνο του μαστού σταδίου τέταρτο θα την είχε αφήσει αδύναμη και πιθανότατα δεμένη στο κρεβάτι για τους τελευταίους μήνες της ζωής της. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι την έφεραν στο χειμερινό στρατόπεδό τους στο Ukok για να πεθάνει. Ενώ ήταν στο ταξίδι, πιθανότατα έπεσε από το άλογό της λόγω αυξημένης αδυναμίας.

Στα διατηρημένα στομάχια των αλόγων που βρέθηκαν στον τάφο, οι επιστήμονες βρήκαν μια προνύμφη μύγας. Αυτός ο τύπος προνύμφης είναι ζωντανός μόνο στα τέλη Ιουνίου σε αυτήν την περιοχή, γεγονός που έδειξε ότι η ταφή πρέπει να έγινε προς το τέλος του μήνα. Αυτό μπορεί να ήταν όταν οι συγγενείς της κατάφεραν να σκάψουν ένα θάλαμο στο ξεπαγωμένο έδαφος, πιθανότατα αφού είχε πεθάνει.

Με πληροφορίες από Ancient Origins 

https://hellasjournal.com/