Πώς να προβλέψει κάποιος και να διαχειριστεί καλύτερα τον κίνδυνο πλημμύρας;
Ο Μίγιο Τζέλετς έχει ένα μοτέλ στην όχθη του ποταμού Σάβο στην πόλη Όντζακ της βόρειας Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Έχει φωτογραφίες και έντονες αναμνήσεις από τις πλημμύρες του Μαΐου του 2014.
Τότε δεν είχαν λάβει καμία προειδοποίηση για τις πλημμύρες.
«Το 2014 η στάθμη του νερού έφτασε τα 2,60 μέτρα από αυτό το σκαλοπάτι και για λίγα εκατοστά θα έφτανε στον δεύτερο όροφο. Το νερό ήρθε τόσο γρήγορα που δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε ή να κάνουμε τίποτα ή να βοηθήσουμε τον εαυτό μας. Ήρθα απλά, κατέβασα τη βάρκα, μπήκα μέσα και έφυγα», λέει στο euronews.
Για τη διαχείριση των κινδύνων και την αποτελεσματικότερη προστασία σε περίπτωση πλημμυρών, όπως αυτή που έπληξε πριν από οκτώ χρόνια τη νοτιοανατολική Ευρώπη, μια κροατική εταιρεία ανέπτυξε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα με πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο: GDi Ensemble FloodSmart.
Στο Σεράγεβο, ο Vorodin Singer, επικεφαλής του έργου, εξηγεί ότι αναλύουν μεγάλα δεδομένα και προτείνουν ενέργειες και τρισδιάστατη μοντελοποίηση. Όλα είναι χρήσιμα για τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις ομάδες διάσωσης και τους πολίτες.
«Η πλατφόρμα συλλέγει όλες τις πληροφορίες των υδρολόγων για τις ροές, και τις πλημμυρικές ζώνες και τις θέτει στη διάθεση εκείνων που πρέπει να λάβουν αποφάσεις, ώστε να μπορούν να κάνουν τις επιλογές τους ανάλογα με τις διαφορετικές καταστάσεις και να αποτρέψουν κινδύνους και ζημιές από πλημμύρες», υπογραμμίζει.
Το έργο GDi Εnsemble FloodSmart έχει συνολικό προϋπολογισμό που αντιστοιχεί σε 1,2 εκατομμύρια ευρώ (1.242.643 ευρώ) εκ των οποίων το 49,8% (619.250 ευρώ) έχει χρηματοδοτηθεί με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το υπόλοιπο, 50,2%, από την ίδια την κροατική εταιρεία.
Από το 2014, η περιοχή Όντζακ έχει πλημμυρίσει ξανά, αλλά όχι έτσι.
Το αντλιοστάσιο στο Ζόριτσε διαθέτει πλέον πέντε μηχανήματα ικανά να εκκενώσουν 9 κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο για να αποτρέψουν τις πλημμύρες αγροτικών ή κατοικημένων περιοχών.
Τα μοντέλα επικοινωνίας και πρόβλεψης, όπως τα GDi's, είναι απαραίτητα.
«Το 2019 ανακατασκευάσαμε το ανάχωμα. Τότε είχαμε ένα μοντέλο. Ξέραμε ότι ερχόταν πολύ νερό. Το 2014, δεν το ξέραμε αυτό. Λαμβάνοντας τα σωστά δεδομένα έγκαιρα, αντιδρούμε πολύ πιο γρήγορα. Έχουμε λιγότερο άγχος και εφαρμόζουμε πιο σωστά την αντιπλημμυρική μας άμυνα», υπογραμμίζει ο περιφερειακός διευθυντής αντιπλημμυρικής προστασίας, Μπόρις Τζέλιτς.
Η πλατφόρμα προτείνει λύσεις και ενέργειες για την αντιμετώπιση του κινδύνου πλημμυρών και υπερχείλισης ποταμών, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκδήλωση τους.