Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Το Χρονικό του Χρόνου είναι «λάθος», είχε πει ο Χόκινγκ: Τη νέα θεωρία του πρωτοπόρου κοσμολόγου παρουσιάζει στο Κέιμπριτζ συνεργάτης του Το 2002 ο Τόμας Χέρτογκ έλαβε ένα email που τον καλούσε στο γραφείο του μέντορά του Στίβεν Χόκινγκ.

Ο νεαρός ερευνητής έσπευσε στο γραφείο του Χόκινγκ στο Κέιμπριτζ. «Τα μάτια του έλαμπαν από ενθουσιασμό», θυμάται ο Χέρτογκ.

Δακτυλογραφώντας στο ελεγχόμενο από υπολογιστή σύστημα φωνής που επέτρεπε στον πρωτοπόρο κοσμολόγο να επικοινωνεί, ο Χόκινγκ ανακοίνωσε:

«Άλλαξα γνώμη. Το βιβλίο μου, A Brief History of Time, [το Χρονικό του Χρόνου, στα ελληνικά] είναι γραμμένο από λάθος οπτική γωνία.»

Έτσι, ένα από τα επιστημονικά βιβλία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία των εκδόσεων, με παγκόσμιες πωλήσεις που ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια, στάλθηκε στον κάδο απορριμμάτων από τον ίδιο τον συγγραφέα του.

  • Το Χρονικό του Χρόνου του Στίβεν Χόκινγκ αποτελεί εκδοτικό φαινόμενο. Έχει μεταφραστεί σε τουλάχιστον 40 γλώσσες, και έχουν πουληθεί εκατομμύρια αντίτυπά του σε ολόκληρο τον κόσμο. Θεωρείται πλέον ένα κλασσικό έργο. Όταν πρωτοεκδόθηκε, το 1988, οι ιδέες που αναλύονταν στις σελίδες του προέρχονταν από την πρώτη γραμμή της έρευνας του Σύμπαντος. Ο πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου ήταν: A Brief History of Time. Κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, σημειώθηκαν σημαντικές πρόοδοι στην τεχνολογία της παρατήρησης τόσο του μικρόκοσμου όσο και του μακρόκοσμου, έτσι η κοσμολογία και η θεωρητική φυσική εισήλθαν σε μια χρυσή εποχή. Ο Στήβεν Χόκινγκ ήταν από τους μεγαλύτερους επιστήμονες που συνέβαλαν σε αυτή την αναγέννηση. 

Ο Χόκινγκ και ο Χέρτογκ άρχισαν στη συνέχεια να εργάζονται πάνω σε έναν νέο τρόπο για να συμπυκνώσουν την τελευταία του σκέψη για το σύμπαν.

 Στα τέλη του μήνα,  πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του Χόκινγκ, αυτό το βιβλίο – On the Origin of Time: Η τελευταία θεωρία του Stephen Hawking – θα εκδοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Ο Χέρτογκ θα περιγράψει την προέλευση και τα θέματά του σε μια διάλεξη στο Κέιμπριτζ στις 31 Μαρτίου .

  • «Το πρόβλημα για τον Χόκινγκ ήταν ο αγώνας του να καταλάβει πώς το σύμπαν θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει συνθήκες τόσο απόλυτα φιλόξενες για τη ζωή», λέει ο Χέρτογκ, κοσμολόγος που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο KU Leuven στο Βέλγιο.

Παραδείγματα αυτών των συνθηκών υποστήριξης της ζωής περιλαμβάνουν τη λεπτή ισορροπία που υπάρχει μεταξύ των σωματιδιακών δυνάμεων που επιτρέπουν την ύπαρξη χημείας και πολύπλοκων μορίων.

  • Επιπλέον, το γεγονός ότι υπάρχουν μόνο τρεις διαστάσεις του διαστήματος επιτρέπει στα σταθερά ηλιακά συστήματα να εξελίσσονται και να παρέχουν σπίτια για ζωντανά πλάσματα. Χωρίς αυτές τις ιδιότητες, το σύμπαν πιθανότατα δεν θα είχε δημιουργήσει ζωή όπως τη γνωρίζουμε, υποστηρίζουν ορισμένοι κοσμολόγοι.

Ο Χέρτογκ και ο Χόκινγκ άρχισαν να δίνουν εξηγήσεις για αυτήν την κατάσταση αστρικής αβεβαιότητας, αφού ο τελευταίος είχε αποφασίσει ότι οι προηγούμενες προσπάθειές του ήταν ανεπαρκείς.

  • «Ο Στίβεν μου είπε ότι τώρα πίστευε ότι είχε κάνει λάθος και έτσι αυτός κι εγώ εργαστήκαμε, ο ένας δίπλα στον άλλο, για τα επόμενα 20 χρόνια για να αναπτύξουμε μια νέα θεωρία για τον Κόσμο, μια θεωρία που θα μπορούσε να εξηγήσει καλύτερα την εμφάνιση της ζωής», είπε ο Χέρτογκ. .

Ήταν μια αξιόλογη συνεργασία αλλά όχι εύκολη. Όταν ήταν 21 ετών, ο Χόκινγκ είχε διαγνωστεί με μια πρώιμη, βραδείας εξέλιξης νόσο του κινητικού νευρώνα που σταδιακά τον παρέλυσε.

Όταν άρχισε να συνεργάζεται με τον Χέρτογκ, είχε αναδειχθεί Λουκάσιος καθηγητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, μια από τις πιο διάσημες ακαδημαϊκές θέσεις στον κόσμο (ο Ισαάκ Νεύτων ήταν προηγούμενος κάτοχος του τίτλου) και είχε δημιουργήσει μια σειρά από αξιόλογες θεωρίες για τη γενική σχετικότητα, τις μαύρες τρύπες και την προέλευση του σύμπαντος καθώς και το μπεστ σέλερ του A Brief History of Time .

Ωστόσο, η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί. Ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι και μπορούσε να επικοινωνήσει μόνο χρησιμοποιώντας έναν μικρό υπολογιστή από τον οποίο επέλεγε λέξεις που εκφωνούσε μια συσκευή σύνθεσης ομιλίας.

«Στα μισά της συνεργασίας μας, έχασε την εναπομείνασα δύναμη στο χέρι του για να πατήσει το clicker που συνήθιζε να συνομιλεί», λέει ο Χέρτογκ.

Έτσι, ο Χόκινγκ στράφηκε σε έναν αισθητήρα τοποθετημένο στα γυαλιά του που  μπορούσε να ενεργοποιηθεί με σύσπαση ενός μυός του μάγουλου, αλλά τελικά ακόμη και αυτό γινόταν πολύ δύσκολο.

Επιβράδυνε από λίγες λέξεις το λεπτό σε αρκετά λεπτά ανά λέξη, είπε ο Χέρτογκ.

Στο τέλος η επικοινωνία σταμάτησε.

«Συνήθιζα να τοποθετούμαι μπροστά του και τον ρωτούσα κοιτάζοντάς τον στα μάτια για να δω αν συμφωνούσε ή διαφωνούσε. Στο τέλος, μπορούσα να εντοπίσω πολλά επίπεδα του “όχι” και πολλά επίπεδα του “ναι”,  με μερικά ενδιάμεσα ».

Από αυτές τις «συνομιλίες» γεννήθηκε η τελική θεωρία του Χόκινγκ και, σε συνδυασμό με την ανάλυση του ίδιου του Χέρτογκ, αποτελούν τη βάση του On the Origin of Time , ενός βιβλίου που παίρνει τον τίτλο του από το On the Origin of Species του Κάρολο Δαρβίνου.

  • «Στο τέλος, και οι δύο σκεφτήκαμε τη φυσική με έναν τρόπο πολύ πιο κοντά σ’ αυτόν που  σκεφτόμαστε τη βιολογία. Έχουμε θέσει τη φυσική και τη βιολογία στην ίδια βάση».

Σύμφωνα με τον Χέρτογκ, το On the Origin of Time ασχολείται με ερωτήσεις σχετικά με τη θέση μας στο σύμπαν και τι κάνει το σύμπαν μας κατάλληλο για ζωή.

«Αυτές οι ερωτήσεις ήταν πάντα στο παρασκήνιο στις επιστημονικές μας δημοσιεύσεις. Αυτό που έκανα για αυτό το βιβλίο είναι να κάνω αυτές τις ερωτήσεις κεντρικές και να αφηγηθώ την ιστορία μας από αυτή την οπτική γωνία.

  • «Ο Στίβεν και εγώ ανακαλύψαμε πώς η ίδια η φυσική μπορεί να εξαφανιστεί ξανά στη μεγάλη έκρηξη. Όχι οι νόμοι ως τέτοιοι, αλλά η ικανότητά τους να αλλάζουν έχουν τον τελευταίο λόγο στη θεωρία μας. Αυτό ρίχνει ένα νέο φως στο τι είναι τελικά η κοσμολογία».

Σύμφωνα με τον Χέρογκ, η νέα προοπτική που έχει επιτύχει με τον Χόκινγκ αντιστρέφει την ιεραρχία μεταξύ νόμων και πραγματικότητας στη φυσική και είναι «βαθιά Δαρβινική» στο πνεύμα.

«Οδηγεί σε μια νέα φιλοσοφία της φυσικής που απορρίπτει την ιδέα ότι το σύμπαν είναι μια μηχανή που διέπεται από αδιαπραγμάτευτους νόμους  με προηγούμενη ύπαρξη, και την αντικαθιστά με μια άποψη για το σύμπαν ως ένα είδος αυτο-οργανωμένης οντότητας στην οποία όλα τα είδη εμφανίζονται σε αναδυόμενα μοτίβα, τα πιο γενικά από τα οποία ονομάζουμε νόμους της φυσικής».

Με πληροφορίες από The Guardianhttps://hellasjournal.com/