Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Το νέο δορυφορικό σύστημα της ΕΕ θα εντοπίζει μπαλόνια και διαστημόπλοια: Εφάμιλλο με το Starlink του Μάσκ

 

 Ένα νέο δορυφορικό σύστημα της ΕΕ πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση κατασκοπευτικών μπαλονιών και αντίπαλων διαστημικών σκαφών στο μέλλον, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μια κρίσιμη ψηφοφορία την Τρίτη υποστηρίζοντας την ανάπτυξη ενός ασφαλούς δορυφορικού συστήματος επικοινωνίας που θα ανταγωνιστεί το Starlink του Έλον Μασκ. Το πρόγραμμα -που ονομάζεται Infrastructure for Resilience, Interconnectivity and Security by Satellite, ή IRIS² εν συντομία- στοχεύει στην εξάλειψη των νεκρών ζωνών στο Διαδίκτυο και στο να επιτρέψει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τις υπηρεσίες κατασκοπείας και τους στρατούς να επικοινωνούν με ασφάλεια.

Αλλά με ορισμένες προσθήκες, υπόσχεται επίσης να λειτουργήσει ως μάτια στον ουρανό ενάντια στο είδος των μπαλονιών που κατασκοπεύουν επί του παρόντος έναν διπλωματικό πόλεμο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

«Θέλουμε να ενσωματώσουμε πραγματικά πολλά νέα χαρακτηριστικά και πολλές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών», είπε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν για τα σχέδια για σύνδεση πρόσθετης τεχνολογίας στο διαστημόπλοιο IRIS², αναφέροντας την «παρακολούθηση από το διάστημα σε διάστημα» και την παρακολούθηση μεγάλου υψομέτρου. κατασκοπευτικά μπαλόνια ως πιθανές πρόσθετες λειτουργίες.

«Με αυτή την ικανότητα θέλουμε να είμαστε σε θέση να παρακολουθούμε τι συμβαίνει γύρω από τον αστερισμό», είπε ο Μπρετόν σε δημοσιογράφους στο Στρασβούργο.

Ο Γάλλος επίτροπος είπε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της κίνησης σε μεγάλα υψόμετρα στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο. Τα υποτιθέμενα κινεζικά κατασκοπευτικά μπαλόνια – ιπτάμενα αντικείμενα γεμάτα με εξοπλισμό επιτήρησης που η αμερικανική κυβέρνηση έχει εντοπίσει να αιωρούνται πάνω από τις ΗΠΑ και άλλες περιοχές τα τελευταία χρόνια – λειτουργούν συνήθως σε υψόμετρα 20.000 μέτρων, πολύ πάνω από τις διαδρομές πτήσης των συμβατικών εμπορικών πτήσεων.

«Μπορείτε να εντοπίσετε τα μπαλόνια πολύ πιο εύκολα από δορυφόρους… παρά από τη Γη», είπε ο Christophe Grudler, ένας φιλελεύθερος Γάλλος ευρωβουλευτής που διαχειρίζεται το αρχείο IRIS² από το Κοινοβούλιο. «Ένα από τα χρήσιμα καθήκοντα θα είναι η ενασχόληση με την επιτήρηση, ιδιαίτερα για αυτά τα μπαλόνια», είπε, προσθέτοντας ότι βοηθά στην «ευαισθητοποίηση του διαστήματος» της Ευρώπης.

Η τελική έγκριση για το πρόγραμμα από τους νομοθέτες έρχεται καθώς οι εντάσεις αυξάνονται μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων στο διάστημα και μετά από καταγγελίες για δορυφορική κατασκοπεία τα τελευταία χρόνια.

Με εξασφαλισμένα 3,15 δισεκατομμύρια ευρώ για την κίνηση του προγράμματος IRIS², μεταξύ άλλων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, ο Breton είπε ότι ήθελε να ξεκινήσει τις προμήθειες για τον αστερισμό τον επόμενο μήνα, με τις πρώτες εκτοξεύσεις να πραγματοποιούνται το 2024 και την πλήρη εξυπηρέτηση στην αγορά από το 2027.

Με πληροφορίες από Politico

https://hellasjournal.com