Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

O Eλ Νίνιο επιστρέφει το 2023 και πυροδοτεί καύσωνες και ακραία φαινόμενα πέρα από κάθε προηγούμενο στην ιστορία

 

Η επιστροφή του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο μέσα στο 2023 θα προκαλέσει την αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών πέρα από κάθε καταγεγραμμένο προηγούμενο και θα προκαλέσει πρωτοφανείς καύσωνες, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Οι πρώτες προβλέψεις δείχνουν ότι το Ελ Νίνιο θα επανακάμψει αργότερα μέσα στο τρέχον έτος, επιδεινώνοντας τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο και.

Υπενθυμίζεται ότι η πιο καυτή χρονιά στην καταγεγραμμένη ιστορία μέχρι τούδε, ήταν το 2016, προϊόν και αυτή ενός ισχυρού Ελ Νίνιο.

Η φετινή χρονιά προβλέπεται ήδη να είναι θερμότερη από το 2022, το οποίο βάσει παγκόσμιων δεδομένων κατετάχθη ως η πέμπτη ή έκτη θερμότερη χρονιά στην ιστορία.

Το Ελ Νίνιο σχηματίζεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα (του βόρειου ημισφαιρίου) και η θερμαντική του επίδραση χρειάζεται μήνες έως ότου γίνει αισθητή, πράγμα που σημαίνει ότι το 2024 είναι πολύ πιο πιθανό να καταγραφεί νέο παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας.

Τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν αυξήσει τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά περίπου 1,2 C μέχρι σήμερα.

«Όμως είναι πολύ πιθανό το επόμενο μεγάλο Ελ Νίνιο να μάς ανεβάσει πάνω από 1,5 βαθμούς Κελσίου», δήλωσε ο καθηγητής Άνταμ Σκάιφ, επικεφαλής μακροπρόθεσμων προβλέψεων στο Μετεωρολογικό Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου. «Η πιθανότητα να έχουμε το πρώτο έτος στηνν ιστορία με άνοδο θερμοπκρασίας πάνω από 1,5 C την επόμενη πενταετία είναι τώρα περίπου 50:50».

«Γνωρίζουμε ότι υπό την κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις των γεγονότων Ελ Νίνιο θα γίνουν ισχυρότερες», πρόσθσε. «Συνδυάστε αυτά τα δύο και είναι πιθανό να δούμε πρωτοφανή καύσωνα κατά τη διάρκεια του επόμενου Ελ Νίνιο».

Οι επιπτώσεις του κύκλου Ελ Νίνιο-Λα Νίνια ενδέχεται να παρατηρηθούν σε πολλές περιοχές του κόσμου, λέει ο Σκάιφ. «Η επιστήμη μπορεί τώρα να προβλέπει το πότε αυτά τα φαινόμενα θα έλθουν, μήνες μπροστά. Επομένως, πρέπει πραγματικά να χρησιμοποιήσουμε αυτή την πρόγνωση και να είμαστε πιο προετοιμασμένοι, σε μία σειρά θεμάτων, από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μέχρι τις καλλιέργειες που θα φυτέψουμε».

Ο καθηγητής Τζέιμς Χάνσεν, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη, και οι συνεργάτες του πρόσφατα δήλωσαν: «Πιστεύουμε ότι το 2024 είναι πιθανό να είναι η θερμότερη χρονιά που έχει ποτέ καταγραφεί. Είναι απίθανο το σημερινό La Niña να συνεχιστεί για τέταρτο χρόνο. Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Κίνα, η οποία μπλοκάρει τον ήλιο, αυξάνει επίσης τη θέρμανση, είπε.

Οι προηγούμενοι καύσωνες θα μοιάζουν ασήμαντοι

Ο καθηγητής Μπιλ Μακγκουάιρ (Bill McGuire), από το University College του Λονδίνου, δηλώνει: «Όταν το Ελ Νίνιο φτάσει, οι ακραίες καιρικές συνθήκες που έπληξαν τον πλανήτη μας το 2021 και το 2022 θα φαίνονται ασήμαντες». Ενώ ο καθηγητής Τιμ Πάλμερ (Tim Palmer}, από στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λέει: «Η συσχέτιση μεταξύ των ακραίων καιρικών συνθηκών και της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας δεν είναι τόσο ισχυρή, αλλά οι θερμοδυναμικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα μετατρέψουν τις ανωμαλίες που έχουμε από ένα έτος Ελ Νίνιο σε πολύ ακραίες».

Ευρήματα κλιματικής μοντελοποίησης που εκδόθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου από το Γραφείο Μετεωρολογίας της Αυστραλίας έδειξαν ότι η χώρα μπορεί να δοκιμάσει ύστερα από τρία χρόνια βροχοπτώσεων άνω του μέσου όρου μία από τις θερμότερες, ξηρότερες περιόδους Ελ Νίνιο στην ιστορία αυξάνοντας τον κίνδυνο για σοβαρούς καύσωνες, ξηρασίες και πυρκαγιές. Τον Δεκέμβριο, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ εκτίμησε τις πιθανότητες σχηματισμού Ελ Νίνιο έως τον Αύγουστο-Οκτώβριο στο 66% .

Το πόσο ισχυρό θα είναι το Ελ Νίνιο είναι ακόμη ασαφές. Ο καθηγητής Αντυ Τέρνερ (Andy Turner), από Πανεπιστήμιο του Reading στην Αγγλία, δηλώνει: «Πολλά εποχιακά μοντέλα πρόβλεψης υποδηλώνουν την άφιξη μέτριων συνθηκών Ελ Νίνιο από το καλοκαίρι του 2023. Η εικόνα θα είναι πολύ πιο ξεκάθαρη μέχρι τον Ιούνιο».

«Οι επιπτώσεις του Ελ Νίνιο θα μπορούσαν επίσης να γίνουν αισθητές μέχρι τα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του βόρειου ημισφαιρίου, με πιθανότητα πιο υγρών συνθηκών στην Ισπανία από το καλοκαίρι και μετά και ξηρότερες συνθήκες στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ τον επόμενο χειμώνα και την άνοιξη», είπε ο Τέρνερ.

Με πληροφορίες από Guardian  /  https://hellasjournal.com