Την ύπαρξη τους έκρυβαν πέπλα κοσμικής ύλης και το λαμπρό φως των γαλαξιών τους.
Μπορεί η ύπαρξη των μαύρων τρυπών να είχε προβλεφθεί από τα κοσμολογικά μοντέλα εδώ και ένα αιώνα όμως τα τελευταία χρόνια η τεχνολογική εξέλιξη των οργάνων και των μεθόδων παρατήρησης του Διαστήματος επέτρεψε τον εντοπισμό, τη μελέτη ακόμη και την απευθείας φωτογράφιση τους. Έτσι τα πιο μυστηριώδη κοσμικά σώματα, η ύπαρξη και ο ρόλος τους στο Σύμπαν άρχισε σιγά σιγά να αποκαλύπτεται.
Στην προσπάθεια μελέτης των μαύρων τρυπών θα συμβάλει σίγουρα η προσπάθεια που κατέβαλε ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Κέντρου Αστροφυσικής Σμιθσόνιαν στις ΗΠΑ η οποία κατάφερε να ξετρυπώσει κυριολεκτικά από τις κοσμικές κρυψώνες στις οποίες βρίσκονταν εκατοντάδες μαύρες τρύπες. Μελετώντας ένα τεράστιο όγκο δεδομένων από το διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra, το πρόγραμμα χαρτογράφησης του γαλαξία μας Sloan Digital Sky Survey καθώς και από άλλες πηγές δεδομένων για εκπομπές ακτίνων Χ στο Σύμπαν οι ερευνητές εντόπισαν περισσότερες από 400 μαύρες τρύπες.
Αυτές οι μαύρες τρύπες βρίσκονται σε γαλαξίες σε αποστάσεις από 550 εκατ. έτη φωτός ως και 7,8 δισ. έτη φωτός από τη Γη και αν και είναι ενεργές δηλαδή έχουν συλλάβει και… καταπίνουν κάποια άστρα ή άλλου είδους σώματα και κοσμική ύλη δεν ήταν μέχρι σήμερα ορατές επειδή κάποιες εξ αυτών τις έκρυβε το έντονο φως που εκπέμπει ο γαλαξίας τους ενώ άλλες βρίσκονται μέσα σε αδιαπέραστα από τα τηλεσκόπια «κουκούλια» κοσμικής ύλης. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η ανακάλυψη τους θα προσφέρει ένα πλήθος νέων στοιχείων τις μαύρες τρύπες.