Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Αίγυπτος: Ταφές αυλικών της 13ης Δυναστείας έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη

 

Τα ευρήματα χρονολογούνται στη 13η Δυναστεία, εποχή μιας ομάδας Φαραώ, η οποία τοποθετείται χρονικά στην αρχή της Δεύτερης Ενδιάμεσης Περιόδου της αιγυπτιακής ιστορίας.

Η αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή, με επικεφαλής τον δρα Μουστάφα Ουαζίρι, Γενικό Γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, αποκάλυψε μια ομάδα οικογενειακών ταφών κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη νεκρόπολη Ντρα Αμπού Ελ Νάγκα, στη δυτική όχθη του Νείλου απέναντι από το Λούξορ.

Στήλη προσφοράς στον Σεμπεκχοτέπ Β’. Ντρα Αμπού Ελ Νάγκα.

Τα ευρήματα χρονολογούνται στη 13η Δυναστεία, εποχή μιας ομάδας Φαραώ, η οποία τοποθετείται χρονικά στην αρχή της Δεύτερης Ενδιάμεσης (ή Μεταβατικής) Περιόδου της αιγυπτιακής ιστορίας (περ. 1700–1550 π.Χ.).

Σύμφωνα με τον δρα Ουαζίρι, η αποκάλυψη αυτή είναι η πρώτη του είδους της στη νεκρόπολη αυτή. Περιλαμβάνει έναν χώρο που προοριζόταν για ταφές, με πλάτος περίπου 50 μέτρα και μήκος 70 μέτρα.

Στήλη, αγαλμάτια ushabti και τμήμα παπύρου από το Ντρα Αμπού Ελ Νάγκα (Ιανουάριος 2023).

Μέσα στον χώρο αυτό, η αποστολή αποκάλυψε περισσότερα από 30 ταφικά φρέατα, παρόμοια σε σχεδιασμό και κατασκευή. Ένα τέτοιο φρέαρ περιείχε την ταφή ενός υπουργού που ονομαζόταν Ankhu, ο οποίος έζησε κατά τη διάρκεια βασιλείας του Φαραώ Σεμπεκχοτέπ Β΄ (13η Δυναστεία). Η ταφή περιείχε μια σαρκοφάγο από ροζ γρανίτη με χαραγμένο το όνομα του νεκρού, η οποία ζυγίζει περίπου 10 τόνους.

Φυλαχτά από το Ντρα Αμπού Ελ Νάγκα (Ιανουάριος 2023). Πηγή εικόνας – Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων Αιγύπτου.

Ένα άλλο φρέαρ περιείχε μια μικρή ταφική στήλη, διακοσμημένη με μια σκηνή που απεικονίζει τον ιδιοκτήτη της στήλης να απευθύνει προσφορές στον Σεμπεκχοτέπ Β΄. Σύμφωνα με την επιγραφή, ο άνδρας κατείχε τη θέση του υφυπουργού.

Ο δρ Φάτι Γιασίν, Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων Άνω Αιγύπτου, ανέφερε ότι η αποστολή ανέσκαψε, επίσης, κτίσμα από ωμοπλίνθους, το οποίο χρησίμευσε για την τοποθέτηση προσφορών. Μέσα σε αυτό βρέθηκε μια ομάδα από λευκά ταφικά αγαλματίδια τύπου ushabti, με ιερατικές επιγραφές σε μαύρο μελάνι. Η ομάδα των ευρημάτων από εκεί περιείχε, επίσης, φυλαχτά από φαγεντιανή σε σχήμα σκαραβαίων ή των τεσσάρων Γιων του Ώρου, χάντρες και εκατοντάδες ανεπίγραφες ταφικές σφραγίδες, οι οποίες είναι χαρακτηριστικές της περιόδου πριν από το Νέο Βασίλειο.

https://www.naftemporiki.gr