ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ -ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ - ONLINE ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. Email:sv1salfa@gmail.com
Η ηλεκτρονική αποκατάσταση πραγματοποιήθηκε από τον Christian Corbet, τον καλλιτέχνη που σμίλεψε τον πρίγκιπα Φίλιππο το 2013.
Ο Corbet χρησιμοποίησε ένα τρισδιάστατο μοντέλο του κρανίου του φαραώ για να «ζωντανέψει τον Τουταγχαμών». Το μοντέλο δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας σαρώσεις του κρανίου από τον Andrew Nelson του Western University στον Καναδά.
Το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται ως η πιο ρεαλιστική ανακατασκευή της εμφάνισης του Φαραώ που έγινε ποτέ.
«Δουλέψαμε με το τρισδιάστατο μοντέλο του κρανίου, πάνω στο οποίο προσθέσαμε στρώματα μυών και στη συνέχεια αρχίσαμε να ανακατασκευάζουμε τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Η ανατομία του κρανίου καθοδήγησε τον τρόπο με τον οποίο κάναμε την ανακατασκευή, επομένως αυτή η εμφάνιση είναι πολύ πιο ρεαλιστική από οτιδήποτε έγινε στο παρελθόν», είπε ο Nelson.
Η χρήση υπολογιστικής τομογραφίας για τη δημιουργία ενός ρεαλιστικού μοντέλου του κρανίου ήταν μόνο μια πτυχή της δουλειάς των ερευνητών. Η ομάδα χρησιμοποίησε επίσης δείκτες ιστού, που ήταν απαραίτητοι για να καθορίσει πώς έμοιαζε το δέρμα του προσώπου.
Οι δείκτες βασίστηκαν σε χαρακτηριστικά των σύγχρονων Αιγυπτίων. Προηγούμενες ανακατασκευές χρησιμοποιούσαν δείκτες από ανθρώπους σε άλλες περιοχές. Η ανασύσταση έγινε για ένα ντοκιμαντέρ δύο μερών που θα μεταδοθεί στην αμερικανική δημόσια τηλεόραση.
Πηγή: The Telegraph, ertnews/https://hellasjournal.com/