Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Ωρα ιστορικών ανακοινώσεων: Απειρη πηγή καθαρής ενέργειας υπόσχεται η πυρηνική σύντηξη [video]

 

Για πρώτη φορά στην Ιστορία, Αμερικανοί επιστήμονες (του Εθνικού Εργαστηρίου Livermore της Καλιφόρνια) παρήγαγαν με επιτυχία μια αντίδραση πυρηνικής σύντηξης που είχε ως αποτέλεσμα καθαρό ενεργειακό κέρδος.

Με απλά λόγια: Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ενεργειακά μεγαλύτερο από ό,τι δαπανήθηκε για την παραγωγή του.

Η σημαντική ανακάλυψη δημοσιοποιήθηκε αρχικά με πρωτοσέλιδη δημοσίευση από τους Financial Times και φιλοξενείται έως αυτήν τη ώρα (11:30 πμ) ως πρώτο θέμα στο CNN που με τη σειρά του επιβεβαίωσε την είδηση, επικαλούμενο πηγή με γνώση του θέματος.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ την Τρίτη.

Το αποτέλεσμα του πειράματος συνιστά τεράστιο άλμα σε μια προσπάθεια δεκαετιών για την απελευθέρωση άπειρης πηγής καθαρής ενέργειας που θα μπορούσε να τερματίσει κάθε εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά και από την συμβατική πυρηνική ενέργεια.

Με πρότυπο τον Ήλιο

Επί δεκαετίες οι ερευνητές προσπαθούσαν να αναδημιουργήσουν την πυρηνική σύντηξη,  αναπαράγοντας ουσιαστικά τη σύντηξη που τροφοδοτεί με ενέργεια τον ήλιο.

Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ θα μιλήσει την Τρίτη για μια «μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη»

Η πυρηνική σύντηξη συμβαίνει όταν δύο ή περισσότερα άτομα τήκονται (υπεραπλουστεύοντας θα λέγαμε λιώνουν και ανασυντίθενται) σε ένα μεγαλύτερο.

Η διαδικασία παράγει τεράστια ποσότητα ενέργειας ως θερμότητα.

Και σε αντίθεση με την πυρηνική σχάση διά της οποίας παράγεται ηλεκτρική ενέργεια σε όλον τον κόσμο, η πυρηνική σύντηξη δεν παράγει ραδιενεργά απόβλητα μεγάλης διάρκειας ζωής.

Η μεγάλη πρόκληση της αξιοποίησης της ενέργειας σύντηξης είναι η διατήρησή της για αρκετό καιρό, έτσι ώστε να μπορεί να τροφοδοτήσει ηλεκτρικά δίκτυα και συστήματα θέρμανσης σε όλο τον κόσμο.

Oι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο πρέπει τώρα να εργαστούν για να κλιμακώσουν δραματικά τα έργα σύντηξης αλλά και να μειώσουν δραστικά το κόστος. Για να γίνει το όλο εγχείρημα εμπορικά βιώσιμο θα χρειαστούν πάντως χρόνια περισσότερης έρευνας.

Στόχος δεκαετιών 

Η ανακάλυψη συζητείται ήδη ευρέως στην επιστημονική κοινότητα:  «Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, είμαστε μάρτυρες μιας στιγμής Ιστορίας», λέει ο Δρ Άρθουρ Τούρελ, Φυσικός του οποίου το βιβλίο The Star Builders καταγράφει την πολυετή προσπάθεια για την επίτευξη ισχύος σύντηξης. «Οι επιστήμονες έχουν αγωνιστεί να δείξουν ότι η σύντηξη μπορεί να απελευθερώσει περισσότερη ενέργεια από ό,τι χορηγείται για την παραγωγή της ήδη από τη δεκαετία του 1950 και οι ερευνητές στο Lawrence Livermore φαίνεται ότι έχουν καταφέρει οριστικά και απόλυτα αυτόν τον στόχο δεκαετιών», πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα, η αντίδραση σύντηξης στο εργαστήριο του Livermore παρήγαγε περίπου 2,5 megajoules ενέργειας δηλαδή ποσοστό 120 τοις εκατό σε σχέση με τα 2,1 megajoules ενέργειας που δαπανήθηκαν για να παραχθεί απαιτηθεί, είπαν άνθρωποι με γνώση των αποτελεσμάτων στους FT, προσθέτοντας πάντως ότι τα δεδομένα βρίσκονται ακόμη υπό ανάλυση.

Η «Εθνική Εγκατάσταση Ανάφλεξης» (National Ignition Facility) στο Livermore των ΗΠΑ σχεδιάστηκε κυρίως για τη δοκιμή πυρηνικών όπλων με προσομοίωση εκρήξεων, αλλά αργότερα χρησιμοποιήθηκε για την προώθηση της έρευνας στην ενέργεια σύντηξης. Ο βουλευτής Don Beyer, πρόεδρος της δικομματικής επιτροπής για την ενέργεια σύντηξης, περιέγραψε την τεχνολογία ως το «ιερό δισκοπότηρο» της καθαρής ενέργειας, προσθέτοντας: «Η σύντηξη έχει τη δυνατότητα να σώσει περισσότερους πολίτες του κόσμου από τη φτώχεια όσο δεν το κατάφερε τίποτε άλλο από την εφεύρεση της φωτιάς και μετά».

Με πληροφορίες από CNN Financial Timeshttps://hellasjournal.com