Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

Ιt’s coming home: Η διαστημική κάψουλα Orion επιστρέφει στη Γη με ιλιγγιώδη ταχύτητα και θα πέσει με αλεξίπτωτα στον Ειρηνικό Ωκεανό



 Η NASA είναι έτοιμη να επαναφέρει στη Γη τη διαστημική κάψουλα Orion.

Το σκάφος, το οποίο πραγματοποίησε ένα ταξίδι τριών εβδομάδων γύρω από τη Σελήνη, θα πραγματοποιήσει μία δύσκολη προσθαλάσσωση στον Ειρηνικό Ωκεανό στα ανοιχτά της Καλιφόρνια.

Χωρίς πλήρωμα για αυτή τη δοκιμαστική πτήση, η κάψουλα αναμένεται να μεταφέρει αστροναύτες στo επόμενο ταξίδι της, εφόσον όλα λειτουργήσουν όπως έχει προγραμματιστεί τις επόμενες ώρες.

Η πτώση στη θάλασσα με τη βοήθεια αλεξίπτωτου αναμένεται να γίνει περίπου στις 17:40 GMT, (19: 40 ώρα Ελλάδας).

Η άσκηση είναι μέρος του προγράμματος Artemis της NASA και αποτελεί μια προσπάθεια να «επιστρέψει» ο άνθρωπος στην επιφάνεια της Σελήνης κάποια στιγμή μέσα στην τρέχουσα δεκαετία.

Σήμερα μάλιστα συμπληρώνονται ακριβώς 50 χρόνια από την τελευταία φορά που το κατόρθωμα αυτό επετεύχθη από το πλήρωμα του Apollo 17.

Η ταχύτητα εισόδου θα είναι εξαιρετικά υψηλή. Η κάψουλα θα κινείται με 40.000 χιλιομέτρων την ώρα δηλαδή 32 φορές την ταχύτητα του ήχου καθώς θα αγγίζει τα πρώτα στρώματα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας.

Και ό,τι συμβεί στη συνέχεια θα είναι κρίσιμο για την επιτυχία της όλης προσπάθειας και της επόμενης, επανδρωμένης αποστολής, καθώς στην παρούσα, μέσα στην κάψουλα βρίσκονται τρία ανθρώπινα ομοιώματα καλωδιωμένα με αισθητήρες.

Η τριβή και η πίεση που θα ασκηθεί στο Orion θα δημιουργήσουν θερμοκρασίες που πιθανόν να φτάσουν κοντά στους 3.000 βαθμούς Κελσίου.

Η θωράκιση που καλύπτει το πρόσθιο τμήμα του διαστημικού σκάφους πρέπει να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση, εάν ο Orion πρόκειται ποτέ να μεταφέρει αστροναύτες στο μέλλον.

«Αυτός είναι ο πρώτος στόχος μας», δηλώνει και ο διευθυντής της αποστολής Artemis, Mike Sarafin. «Η θερμική ασπίδα είναι ένας κρίσιμος εξοπλισμός για την ασφάλεια. Έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει το διαστημόπλοιο και τους επιβάτες του, τους αστροναύτες επί του σκάφους. Επομένως, πρέπει να λειτουργήσει».

Ο Orion θα προσθαλασσωθεί λίγο πιο μακριά από την τοποθεσία που είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Η διαστημική υπηρεσία στόχευε ένα σημείο πιο κοντά στο Σαν Ντιέγκο, αλλά ένα κρύο μέτωπο που έχει προγνωσθεί για την περιοχή είναι πιθανό να προκαλέσει μια ανεπιθύμητα κύματα στον ωκεανό, μαζί με βροχή.

Τον Ωρίωνα θα παραλάβει -και αφού προηγουμένως γίνουν διάφορες μετρήσεις ενόσω θα βρίσκεται στα ύδατα του Ειρηνικού- το αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ USS Portland.

Mε πληροφορίες από BBChttps://hellasjournal.com