Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Δύο εξωγήινα ορυκτά εντοπίσθηκαν σε μετεωρίτη που έπεσε στη Γη

 


Ένας μετεωρίτης βάρους 16 τόνων που έπεσε πριν από δύο χρόνια στη Σομαλία έκρυβε στο εσωτερικό του δύο άγνωστα μέχρι στιγμής στη Γη ορυκτά.

Το 2020 έπεσε στη Σομαλία ένας μετεωρίτης βάρους 16,5 τόνων ο οποίος έλαβε την ονομασία El Ali. Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστήμιου της Αλμπέρτα στον Καναδά μελέτησαν ένα μικρό θραύσμα του μετεωρίτη βάρους 70 γραμμαρίων. Με ανακοίνωση τους οι ερευνητές αναφέρουν ότι εντόπισαν στον μετεωρίτη την παρουσία δύο ορυκτών η παρουσία των οποίων δεν έχει εντοπισθεί μέχρι σήμερα στη Γη.

Οι ερευνητές ονόμασαν το ένα ορυκτό elaliite που όπως είναι ευνόητο πήρε το όνομα του μετεωρίτη που το μετέφερε στον πλανήτη μας. Το άλλο ορυκτό ονομάστηκε elkinstantonite από το όνομα της διευθύντριας της Διαπλανητικής Πρωτοβουλίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα Lindy Elkins-Tanton η οποία είναι εκ των επικεφαλής μίας επερχόμενης αποστολής της NASA στο πλαίσιο της οποίας θα ένα σκάφος εξερεύνησης θα σταλεί στον εξαιρετικά πλούσιο σε ορυκτό πλούτο αστεροειδή Psyche.

Η ανακάλυψη των δύο ορυκτών μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική για τους επιστήμονες σε πολλά επίπεδα αφού ανάμεσα στα άλλα μπορεί η μελέτη τους να αποκαλύψει σε πρώτη φάση στοιχεία για το διαστημικό σώμα, τον αστεροειδή, από τον οποίο αποκόπηκε ο μετεωρίτης που έπεσε στη Γη. Επίσης μπορεί να αποκαλυφθούν στοιχεία για την καταγωγή των αστεροειδών και το πώς αυτοί σχηματίζονται και δρουν στη συνέχεια στο Διάστημα. Φυσικά τα ορυκτά αναμένεται να μελετηθούν για πιθανές εφαρμογές στον κόσμο της επιστήμης των υλικών.

Naftemporiki.gr