Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Ιστό ματιών με τρισδιάστατη εκτύπωση και βλαστοκύτταρα δημιούργησαν επιστήμονες: Επαναστατικό βήμα για θεραπεία οφθαλμικών ασθενειών

 

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν τρόπο να δημιουργήσουν οφθαλμικό ιστό χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα και τρισδιάστατη εκτύπωση.

Η νέα έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανακαλύψεις στη θεραπεία μιας σειράς εκφυλιστικών οφθαλμικών ασθενειών.

Ομάδα ερευνητών από το Εθνικό Ινστιτούτο Οφθαλμών (NEI), μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, εκτύπωσε έναν συνδυασμό κυττάρων που σχηματίζουν το εξωτερικό φράγμα αμφιβληστροειδούς, του οφθαλμικού ιστού που υποστηρίζει τους φωτοϋποδοχείς του ματιού.

Η νέα τεχνική ανοίγει δρόμους στη μελέτη εκφυλιστικών ασθενειών του αμφιβληστροειδούς όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) και την καλύτερη κατανόηση του τρόπου θεραπείας ή θεραπείας αυτών των ασθενειών.

«Γνωρίζουμε ότι η AMD ξεκινά από τον εξωτερικό φραγμό αίματος-αμφιβληστροειδούς», λέει ο Kapil Bharti, Ph.D., επικεφαλής του τμήματος Εθνικού Ινστιτούτου Οφθαλμών.

Σχεδόν 20 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από κάποια μορφή ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Είναι η κύρια αιτία απώλειας όρασης σε Αμερικανούς ηλικίας 60 ετών και άνω. είναι επίσης η κύρια αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης και απώλειας όρασης παγκοσμίως.

«Τέτοια μοντέλα ιστών έχουν πολλές πιθανές χρήσεις σε εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της θεραπευτικής ανάπτυξης» δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Marc Ferrer, διευθυντής του Εργαστηρίου Βιοεκτύπωσης 3D Tissue στο Εθνικό Κέντρο Προώθησης Μεταφραστικών Επιστημών του NIH.

Ο Bharti και οι συνεργάτες του συνδύασαν τρεις ανώριμους τύπους χοριοειδικών κυττάρων σε μια υδρογέλη: περικύτταρα και ενδοθηλιακά κύτταρα, τα οποία είναι βασικά συστατικά των τριχοειδών αγγείων και ινοβλάστες, που δίνουν δομή στους ιστούς.

Στη συνέχεια, εκτύπωσαν το πήκτωμα σε ένα βιοδιασπώμενο ικρίωμα και μέσα σε λίγες μέρες, τα κύτταρα άρχισαν να ωριμάζουν σε ένα πυκνό τριχοειδές δίκτυο.

Επειτα οι επιστήμονες έσπειραν επιθηλιακά κύτταρα με χρωστική ουσία αμφιβληστροειδούς στην άλλη πλευρά του ικριώματος. Λίγο περισσότερο από ένα μήνα μετά από αυτό, ο ιστός έφτασε σε πλήρη ωριμότητα. 

Ο τυπωμένος ιστός έμοιαζε και συμπεριφέρθηκε παρόμοια με τον εγγενή εξωτερικό φραγμό αίματος-αμφιβληστροειδούς, σύμφωνα με την ανάλυση και τη δοκιμή των ερευνητών.

Με πληροφορίες από Daily Mail/https://hellasjournal.com/