Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Τέλος στο θόλωμα παρμπρίζ και γυαλιών όρασης (βίντεο)


 Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Nanotechnology» ερευνητές του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ETH) παρουσιάζουν την ανακάλυψη τους που είναι ένα επίστρωμα που δεν επιτρέπει σε επιφάνειες από γυαλί, τζάμι κλπ. να θολώνουν. Το επίστρωμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παρμπρίζ και παράθυρα αυτοκινήτων ώστε να μην θολώνουν από τις καιρικές συνθήκες και να μην χάνει την ορατότητα ο οδηγός. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης σε γυαλιά όρασης ώστε να μην θολώνουν πρόβλημα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα τελευταία χρόνια όλοι όσοι φορούν γυαλιά και προστατευτική για τον κόβιντ μάσκα.

Το υπερ-λεπτό διάφανο υλικό αποτελείται από χρυσό τοποθετημένο ανάμεσα σε στρώματα οξειδίου τιτανίου και μετατρέπει το ηλιακό φως σε θερμότητα εμποδίζοντας έτσι να σχηματιστούν εκεί συμπυκνώσεις ύλης στην επιφάνεια που είναι τοποθετημένο οι οποίες να εμποδίζουν την ορατότητα. Σύμφωνα με ειδικούς το επίστρωμα αυτό λειτουργεί με πιο αποδοτικό τρόπο από τις μεθόδους αποφυγής του θολώματος και της ομίχλης σε γυάλινες επιφάνειες.

Αν η λειτουργικότητα του επιστρώματος αποδειχθεί όσο αποτελεσματική αναφέρουν οι ερευνητές θα ξεκινήσει η διαδικασία χρήσης του είτε ως υλικό που είτε θα εμφυτεύεται σε γυάλινες επιφάνειες κατά τη δημιουργία τους είτε πιθανώς θα δημιουργηθεί και κάποια μορφή του επιστρώματος που θα τοποθετείται στις γυάλινες επιφάνειες εκ των υστέρων αν υπάρχει τέτοιου είδουςανάγκη.

Naftemporiki.gr