Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα έσβησε το φως στο μυστηριώδες άστρο Μπετελγκέζ (βίντεο)


 Μια νέα θεωρία πέφτει στο τραπέζι για ένα από τα πιο μυστηριώδη άστρα που γνωρίζουμε. Το Μπελτεγκέζ έχει εναλλασσόμενη φωτεινότητα φαινόμενο που έχει ενταθεί χωρίς να μπορούν να εξηγήσουν οι επιστήμονες με αποτέλεσμα να διατυπώνονται πολλές θεωρίες. Η τελευταία υποδεικνύει ως υπεύθυνη μια... περιπλανωμένη μαύρη τρύπα.

Ο Μπετελγκέζ, ένας κόκκινος υπερ-γίγαντας που βρίσκεται σε απόσταση 550 ετών φωτός στον αστερισμό του Ωρίωνα. Έχει διαπιστωθεί ότι άστρο ακολουθεί μια διαδικασία αυξομείωσης της φωτεινότητας του με ένα σταθερό ρυθμό που διαρκεί περίπου 400 ημέρες. Όμως στα τέλη του 2019 η φωτεινότητα του άστρου μειώθηκε απότομα πάρα πολύ και το άστρο παρέμεινε πολύ θαμπό για περίπου δύο μήνες προκαλώντας προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα η οποία προσπαθεί να βρει απάντηση σε αυτό το φαινόμενο χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει μέχρι σήμερα.

Οι παρατηρήσεις και οι μελέτες που ακολούθησαν τον εντοπισμό του φαινομένου παρήγαγαν διαφόρων ιδέες και θεωρίες με δύο από αυτές να κυριαρχούν έκτοτε. Η μια θεωρία κάνει λόγο για ένα μεγάλο ψυχρό σημείο στην επιφάνεια του άστρου, επειδή αυτό είναι κάτι που συναντάται σε κόκκινους υπερ-γίγαντες και αυτό το ψυχρό σημείο προκαλεί το περιοδικό θάμπωμα του. Η δεύτερη θεωρία αναφέρει την παρουσία ενός νέφους σκόνης που σχηματίστηκε ξαφνικά μπροστά στο άστρο, όπως αυτό φαίνεται από τη Γη. Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο KU Leuven στο Βέλγιο υποστήριξαν ότι και οι δύο θεωρίες ισχύουν και ο συνδυασμός τους προκαλεί το φαινόμενο. Σύμφωνα με αυτή την θεωρία  εμφανίστηκε ένα ψυχρό σημείο στο άστρο το οποίο, λόγω της τοπικής πτώσης θερμοκρασίας οδήγησε σε συμπύκνωση το αέριο που υπήρχε εκεί μετατρέποντας το σε σκόνη θαμπώνοντας το άστρο.



Εικόνες με χρονολογική σειρά από το φαινόμενο μείωσης της φωτεινότητας στο Μπετελγκέζ (πηγή φωτό NASA)

Ομάδα αστρονόμων στις ΗΠΑ με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» υποστηρίζει ότι το φως του άστρου το «έσβησε» μια… περιπλανώμενη μαύρη τρύπα. Η μελέτη των μαύρων τρυπών οδήγησε πριν από μερικά χρόνια στην ανακάλυψη ότι υπάρχουν μαύρες τρύπες που για άγνωστο ακόμη λόγο κυκλοφορούν ελεύθερες στο Διάστημα προκαλώντας όπως είναι ευνόητο διαφόρων ειδών φαινόμενα όταν περνούν από περιοχές που υπάρχει κοσμική ύλη σε οποιαδήποτε μορφή και η ύλη αυτή εισέρχεται το πανίσχυρο βαρυτικό βεληνεκές της μαύρης τρύπας που την έχει πλησιάσει. Κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 100 εκατ. περιπλανώμενες μαύρες τρύπες μέσα στον γαλαξία μας αλλά είναι φυσικά εξαιρετικά δύσκολος ο εντοπισμός τους αφού οι ίδιες δεν είναι εντοπίσημες από μόνες τους ενώ δεν υπάρχει σε σταθερή βάση ύλη που να αλληλεπιδρά γύρω τους για να εντοπιστούν όπως συμβαίνει με τις συμβατικές μαύρες τρύπες.

Να σημειωθεί ο Μπετελγκέζ είναι 15-20 φορές μεγαλύτερος από τον Ήλιο και θα αυτοκαταστραφεί στο τέλος της ζωής του σε έκρηξη σουπερνόβα αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς είναιένα σχετικά νεαρής ηλικίας άστρο οπότε αυτό το βίαιο τέλος του θα αργήσει πολύ να συμβεί.