Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Η έκρηξη της Τόνγκα ενίσχυσε την κλιματική αλλαγή

 

Μια ακόμη μελέτη έρχεται να φωτίσει τις επιπτώσεις της τρομερής έκρηξης στο ηφαίστειο της Τόνγκα στις αρχές του χρόνου. Τα ευρήματα δείχνουν ότι πρόκειται για την πιο ισχυρή έκρηξη τα τελευταία 140 έτη στη Γη και επιπλέον δημιούργησε συνθήκες ευνοϊκές στην κλιματική αλλαγή.

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021 το ηφαίστειο στο νησί Τόνγκα στον Ειρηνικό άρχισε να ενεργοποιείται και στις 15 Ιανουαρίου προκλήθηκε με εξαιρετικά ισχυρή έκρηξη τα επακόλουθα της οποίας έγιναν με διαφόρους τρόπους αντιληπτά σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Το κρουστικό κύμα της έκρηξης έφθασε μέχρι την Ελλάδα. Ο καπνός της έφτασε στο ύψος-ρεκόρ των 55 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης, στα σύνορα της στρατόσφαιρας κάτι που δεν έχει ποτέ διαπιστωθεί στο παρελθόν.

Επιστήμονες της NASA υπολόγισαν ότι η έκρηξη της Τόνγκα απελευθέρωσε εκρηκτική ισχύ ισοδύναμη με 10 μεγατόνους ΤΝΤ, κάτι που σημαίνει ότι ήταν 500 φορές πιο ισχυρή από την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα. Οι γεωεπιστήμονες κατατάσσουν την έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα στην κλίμακα 5 του δείκτη ηφαιστειακής εκρηκτικότητας (VEI). Πρόκειται για την ισχυρότερη έκρηξη μετά από εκείνη του Πινατούμπο, που είχε καταταχθεί στην κλίμακα 6 (η κλίμακα VEI φτάνει έως το 8 και, συγκριτικά η Μινωική έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας έχει ταξινομηθεί ως 7).

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Science» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει την πιο ολοκληρωμένη μελέτη των επιπτώσεων της έκρηξης της Τόνγκα. Τα ευρήματα της μελέτης προέρχονται από την επεξεργασία των δεδομένων τριών μετεωρολογικών δορυφόρων που παρακολουθούσαν το φαινόμενο. Οι ερευνητές υπολόγισαν το ύψος που έφτασε το νέφος ηφαιστειακής ύλης το οποίο άγγιξε τα 60 χλμ. Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές κάνουν λόγο για μια ηφαιστειακή στήλη ύψους 57 χλμ που είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από την κολοσσιαία έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία το 1883 η οποία θεωρείται από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της Γης. Το νέφος ξεπέρασε την τροπόσφαιρα και τη στρατόσφαιρα και εισήλθε στο τρίτο ατμοσφαιρικό στρώμα του πλανήτη μας, την μεσόσφαιρα.

Το δεύτερο σημαντικό εύρημα της μελέτης είναι ότι τα υλικά που μετέφερε στην ατμόσφαιρα της Γης το ηφαιστειακό νέφος και κυρίως οι μεγάλες ποσότητες των υδρατμών σε συνδυασμό με τα μεταλλικά υλικά της τέφρας δημιούργησαν συνθήκες ενίσχυσης της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη γεγονός που προκαλεί αίσθηση στην επιστημονική κοινότητα. Όπως φαίνεται η έκρηξη της Τόνγκα και οι συνέπειες της θα συνεχίσουν να μας απασχολούν για πολλά χρόνια.

Naftemporiki.gr