Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα «απολιθώματα» πλανητών του Σύμπαντος

 Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη έκανε ερευνητική ομάδα εντοπίζοντας σε κοντινή απόσταση από το ηλιακό μας σύστημα ένα πανάρχαιο αστρικό σύστημα και τα απομεινάρια πλανητών που υπήρχαν κάποτε εκεί.

Σε απόσταση 90 ετών φωτός από εμάς ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Warwick στη Βρετανία εντόπισε ένα πρώην πλέον πλανητικό σύστημα. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» οι ερευνητές αναφέρουν ότι χρησιμοποιώντας διαστημικά αλλά και επίγεια τηλεσκόπια και όργανα παρατήρησης του Διαστήματος εντόπισαν δύο μικρά άστρα που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ζωής τους και το φως που εκπέμπουν είναι ιδιαίτερα ασθενές.

Πρόκειται για δύο λευκούς νάνους που έλαβαν τις κωδικές ονομασίες WDJ2147-4035 και WDJ1922+0233 η ηλικία των οποίων υπολογίστηκε στα δέκα δισ. έτη και φυσικά είναι από τα αρχαιότερα άστρα του Σύμπαντος που γνωρίζουμε. Ταυτόχρονα η ανακάλυψη αυτή καθιστά και το πλανητικό σύστημα τα απομεινάρια του οποίου εντοπίστηκαν το αρχαιότερο που γνωρίζουμε στο Σύμπαν.

Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε και από μόνη της να είναι σημαντική όμως οι ερευνητές ανακάλυψαν κάτι ακόμη που κάνει το εύρημα εξαιρετικά ενδιαφέρον. Εντοπίστηκαν τα απομεινάρια πλανητών να κινούνται σε τροχιά γύρω από τα δύο άστρα γεγονός που υποδεικνύει την ύπαρξη πλανητικών συστημάτων γύρω από αυτά. Όπως και τα άστρα αυτά τα πλανητικά συστήματα ήταν από τα αρχαιότερα που υπήρξαν στο Σύμπαν. Οι χημικές ενδείξεις των άστρων και των διαστημικών βράχων που εντοπίστηκαν υποδεικνύουν την παρουσία βραχωδών πλανητών με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε αυτά της Γης προσφέροντας έτσι νέα στοιχεία για την εξέλιξη του Σύμπαντος. Επιπλέον δεδομένου ότι ο Ήλιος αναμένεται να ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής του μετατρεπόμενος σε λευκό νάνο η ανακάλυψη αυτή φωτίζει το μέλλον του ηλιακού μας συστήματος.

Καλλιτεχνική απεικόνιση των δύο αρχαίων άστρων και των απομειναριών των πλανητών που βρίσκονταν εκεί. (πηγή φωτό University of Warwick/Dr Mark Garlick)

https://www.naftemporiki.gr