Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Δέος: Μαρμάρινη κεφαλή της Θεάς Υγείας ανακαλύφθηκε στην αρχαιολογικά αστείρευτη Λέσβο

Στιγμιότυπο από το βίντεο που επιμελήθηκε ο αρχαιολόγος επικεφαλής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου και επικεφαλής της ανασκαφής Παύλος Τριανταφυλλίδης

Σημαντικά ευρήματα φέρνει η συνεχιζόμενη ανασκαφή που διενεργεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου ήδη από το 2017 στην αρχαία ‘Αντισσα στα δυτικά του νησιού

Τα νεότερα της ανασκαφής γνωστοποίησε μέσω ενός εξαιρετικού βίντεο υπό τον τίτλο «Ανακαλύπτοντας την αρχαία ‘Αντισσα της Λέσβου», το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και επιμελήθηκε ο αρχαιολόγος και επικεφαλής της ανασκαφής Παύλος Τριανταφυλλίδης.

Μεταξύ άλλων αποκαλύφθηκε μια μαρμάρινη κεφαλή αγάλματος της θεάς υγείας του 3ου π.Χ αιώνα. Και ένα σιδερένιο σφενδοβόλο όπλο του 14ου μ.Χ αιώνα το οποίο και φαίνεται ότι είχε χρησιμοποιηθεί για την άμυνα του βυζαντινού κάστρου των Αγίων Θεοδώρων που ταυτίζεται με την αρχαία ‘Αντισσα.

Τα δύο ευρήματα «βρέθηκαν το ένα δίπλα στο άλλο, ανατολικά της κεντρικής πύλης του νότιου επιθαλάσσιου τείχους, κοντά στη λίθινη σκάλα του περιδρόμου των μεσαιωνικών τειχών». Σύμφωνα δε με την αρχαιολογική υπηρεσία «αναμίχτηκαν κατά την πτώση των τειχών του μεσαιωνικού κάστρου το 1462 όταν αυτό πολιορκήθηκε, κατελήφθη και καταστράφηκε από τους Οθωμανούς».

Οπως πρόσφατα ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, κατά τις ίδιες ανασκαφές εντοπίσθηκε πεσμένο, τμήμα μαρμάρινου υπέρθυρου, μήκους 3.50 μέτρων που βρέθηκε κοντά στη θεμελίωση της βυζαντινής πύλης του κάστρου των Αγίων Θεοδώρων.

Το υπέρθυρο φέρει ανάγλυφα τα οικόσημα της δυναστείας των Γατελούζων, καθώς και των Παλαιολόγων, τα οποία έως σήμερα ήταν γνωστά από αντίστοιχα του μεσαιωνικού κάστρου της Μυτιλήνης και υποδηλώνουν την παράδοση της διακυβέρνησης της Λέσβου, αλλά και των κάστρων της από τους Βυζαντινούς στους Γατελούζους στα 1355 μ.Χ. Το πιο ενδιαφέρον όμως του υπερθύρου αυτού της βυζαντινής πύλης είναι ότι βρέθηκε δίπλα στο οικόσημο των Παλαιολόγων αντί του δικέφαλου αετού, συμβόλου του Βυζαντίου, η απεικόνιση ενός κάστρου με την κύρια πύλη και τους τρεις ορθογώνιους πύργους στην ακρόπολη, απεικόνιση η οποία ερμηνεύεται προς το παρόν, ότι ταυτίζεται με το βυζαντινό κάστρο των Αγίων Θεοδώρων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Στρατής Μπαλάσκας
Μυτιλήνη, Ελλάδα

https://hellasjournal.com