Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Σε επιστήμονες της κβαντικής μηχανικής το φετινό Νόμπελ Φυσικής

  


Η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε ότι το φετινό Νόμπελ Φυσικής απονέμεται σε τρεις επιστήμονες που έχουν πραγματοποιήσει επαναστατικά πειράματα και εργασίες κβαντικής μηχανικής χρησιμοποιώντας την κβαντική διεμπλοκή όπου δύο σωματίδια συμπεριφέρονται σαν ενιαία μονάδα ακόμη και όταν αυτά τα σωματίδια βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους.

Το βραβείο πήραν ο αμερικανός Τζον Κλάουζερ, ο Γάλλος Αλέν Ασπέ και ο Αυστριακός Αντόν Τσάιλινγκερ που πραγματοποίησαν πειράματα με πόλωση φωτονίων για ελέγξουν την ισχύ του θεωρήματος Bell η οποία απορρίπτει την ύπαρξη κρυμμένων μεταβλητών σε κβαντικά συστήματα. Ο Αλέν Ασπέ, ηλικίας 75 ετών, είναι μέλος του γαλλικού πανεπιστημίου Paris-Saclay και της Ecole Polytechnique, ο Τζον Κλάουζερ, 79 ετών και ο Άντον Τσάιλινγκερ, 77 ετών είναι καθηγητές του πανεπιστημίου της Βιέννης.

Ο Αλμπερτ Αϊνστάιν αμφισβητούσε την κβαντομηχανική υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια ατελή θεωρία που δεν μπορεί να περιγράψει την πραγματικότητα. Για να στηρίξει την άποψη του διατύπωσε μαζί με δύο συναδέλφους τους (Ποντόλσκι, Ρόουζεν) το αποκαλούμενο «παράδοξο EPR» σύμφωνα με το οποίο είναι αναγκαία η εισαγωγή κάποιων μεταβλητών, που είναι κρυμμένες, οι οποίες εξαφανίζουν την απροσδιοριστία της κβαντομηχανικής και μετατρέπουν τα φαινόμενα της σε προβλέψιμα.

Ο Τζον Στιούαρτ Μπελ, ένας φυσικός από τη Βόρειο Ιρλανδία διατύπωσε ένα θεώρημα που κατέρριπτε την ιδέα των κρυμμένων μεταβλητών. Οι τρεις επιστήμονες προεξέχοντος του Ασπέκτ επιβεβαιώσαν το θεώρημα Bell. Επιπλέον οι εργασίες των τριών επιστημόνων οδήγησαν στην ανάπτυξη μιας σειράς πειραματικών εργαλείων που σύμφωνα με τους ειδικούς έθεσαν τα θεμέλια σε μια νέα εποχή στον τομέα της κβαντικής τεχνολογίας και ειδικά του κλάδου της κβαντικής πληροφορικής, της ασφαλούς μεταφοράς πληροφορίων κ.α.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατ. κορωνών Σουηδίας (περίπου 920 χιλιάδες δολάρια).

Naftemporiki.gr