Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

ARTEMIS Ι: Για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα η NASA ακύρωσε την εκτόξευση του ισχυρότερου πυραύλου του κόσμου στη Σελήνη

 

Η εκτόξευση του πιο ισχυρού πυραύλου της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας ακυρώθηκε σήμερα, για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά από διαρροή που εντοπίστηκε στη δεξαμενή υδρογόνου της αποστολής Artemis I Moon.

Οι πρώτη προσπάθεια εκτόξευσης ματαιώθηκε την περασμένη Δευτέρα ύστερα από ένα σύνολο τεχνικών και καιρικών προβλημάτων.

  • Η σημερινή διαρροή στη δεξαμενή υδρογόνου εντοπίστηκε καθώς ο πύραυλος άρχισε να φορτώνεται με υπερψυχρά προωθητικά.Οι ελεγκτές δοκίμασαν διάφορες επιδιορθώσεις αλλά χωρίς επιτυχία.

    Το όχημα καίει 2,7 εκατομμύρια λίτρα υγρού υδρογόνου και οξυγόνου για να παρέχει την ώθηση που απαιτείται για να βγει από τη Γη.

Αλλά όταν οι ελεγκτές έστειλαν την εντολή να γεμίσει τη δεξαμενή υδρογόνου, σήμανε συναγερμός, σηματοδοτώντας την ύπαρξη ότι διαρροής.

Το πρόβλημα βρίσκεται στη βάση του Space Launch System, στη διεπαφή όπου μια ομφαλική γραμμή 20 cm φέρνει το υδρογόνο.

Η προσπάθεια να εκτοξευθεί ο πύραυλος Space Launch System (SLS) είχε προγραμματιστεί  μέσα σε ένα “ανοιχτό” δίωρο, που  ξεκινούσε στις 14:17 τοπική ώρα (19:17 BST, 18:17 GMT).

Ο στόχος του οχήματος ύψους 100 μέτρων ήταν να εκτοξεύσει μια κάψουλα ανθρώπινων διαστάσεων προς την κατεύθυνση της Σελήνης, κάτι που δεν έχει συμβεί από τότε που τελείωσε το πρόγραμμα “Apollo” το 1972.

Η εκτόξευση της Δευτέρας τελικά αναβλήθηκε επειδή οι ελεγκτές δεν μπορούσαν να είναι σίγουροι ότι οι τέσσερις μεγάλοι κινητήρες κάτω από το βασικό σώμα του πυραύλου ήταν κατάλληλα προετοιμασμένοι για πτήση.

Οι μονάδες ισχύος ψύχονται κατά τη διάρκεια της αντίστροφης μέτρησης έως τους -250 C για να αποτραπεί το σοκ από την ξαφνική έγχυση κρυογονικών προωθητικών τη στιγμή της εκτόξευσης. Αλλά ένας αισθητήρας έδειχνε ότι ο κινητήρας Νο 3 μπορεί να είναι 15-30 βαθμούς χαμηλότερος από τη θερμοκρασία που έπρεπε να είναι.

Με πληροφορίες από BBC/ https://hellasjournal.com