Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Η πρώτη ανακάλυψη σουπερνόβα από το James Webb (βίντεο)



 Μεγαλώνει γρήγορα η λίστα των ανακαλύψεων του ισχυρότερου διαστημικού τηλεσκοπίου που κατασκεύασε η ανθρωπότητα. Το James Webb αποδεικνύει καθημερινά τις εκπληκτικές του δυνατότητες οι οποίες είναι τέτοιες που επιτρέπουν ακόμη και τυχαίες ανακαλύψεις όπως μια έκρηξη σουπερνόβα. 

Το James Webb είχε εστιάσει στον γαλαξία SDSS.J141930.11+5251593 που βρίσκεται σε απόσταση τριών εκατ φωτός από τη Γη όταν οι επιστήμονες που πραγματοποιούσαν την έρευνα είδαν στις εικόνες που κατέγραφε το τηλεσκόπιο ένα σημείο όπου υπήρχε έντονη λάμψη. 

Στην ίδια περιοχή που εμφανιζόταν η έντονη λάμψη είχε καταγράψει εικόνες πριν από έντεκα χρόνια το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και οι ερευνητές συγκρίνοντας τις εικόνες διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε αυτή η λάμψη στο συγκεκριμένο σημείο.

SPACE TELESCOPE SCIENCE INSTITUTE

Μέσα στον κύκλο εικονίζεται η λάμψη που κατέγραψε το James Webb η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η λάμψη μιας αστρικής έκρηξης. 

Η μελέτη του φαινομένου οδήγησε τους ερευνητές ότι η λάμψη αυτή είναι προϊόν μιας έκρηξης σουπερνόβα, ενός από τα βιαιότερα αλλά και πιο σημαντικά κοσμικά φαινόμενα. Κάποιοι τύποι άστρων όταν εξαντλούνται τα «καύσιμα» τους αυτοκαταστρέφονται σε τρομερές εκρήξεις οι οποίες ανάμεσα στα άλλα διασκορπίζουν τα υλικά του άστρου στο Διάστημα εμπλουτίζοντας και «γονιμοποιώντας» σε πολλές περίπτωσεις κάποιες περιοχές όπου θα γεννηθούν νέα άστρα ενώ παράλληλα σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία οι εκρήξεις αυτές δημιουργούν σε πολλές περιπτώσεις μαύρες τρύπες.  

Η ανακάλυψη κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική γιατί εκτός των άλλων το James Webb δεν έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει εκρήξεις σουπερνόβα αλλά όπως φαίνεται οι εικόνες που καταγράφει αν μελετηθούν με μεγάλη προσοχή μπορεί να αποκαλύπτουν και διάφορα φαινόμενα ή διαστημικά αντικείμενα που δεν αποτελούν τον βασικό στόχος μιας έρευνας.

https://www.naftemporiki.gr