Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Η Γροιλανδία λιώνει από τον δικό της καύσωνα !

Στη φωτογραφία εικονίζονται σκύλοι που σέρνουν έλκηθρα στη θάλασσα καθώς περνούν ανάμεσα σε λιωμένους πάγους στο βορειοδυτικό τμήμα της Γροιλανδίας.

Μπορεί η Ευρώπη να ψήνεται κυριολεκτικά από τον σφοδρό καύσωνα όμως η Γροιλανδία κυριολεκτικά λιώνει από την μεγάλη για την περιοχή αύξηση της θερμοκρασίας αυτή την περίοδο. Τέτοια εποχή η συνήθης θερμοκρασία στη Γροιλανδία είναι περίπου δέκα βαθμοί Κελσίου. To προηγούμενο Σαββατοκύριακο 15-17 Ιουλίου η θερμοκρασία στη Γροιλανδία έφτασε τους 15 βαθμούς Κελσίου αύξηση που όπως είναι ευνόητο είναι πολύ μεγάλη. Πρόκειται για τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί τουλάχιστον εδώ και 40 χρόνια στην περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό αυτός ο… τοπικός καύσωνας στη Γροιλανδία προκάλεσε το γρήγορο λιώσιμο των παγετώνων της. Το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι μόνο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, σε διάστημα δηλαδή 48 ωρών η απώλεια νερού από το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία ήταν 12 δισ. τόνοι.

Η Γροιλανδία είναι η 12η σε έκταση χώρα του πλανήτη και το 80% της επιφάνειας της καλύπτεται από πάγους. Αν λιώσει το σύνολο των πάγων της Γροιλανδίας η στάθμη του νερού στους ωκεανούς της Γης θα αυξηθεί κατά επτά μέτρα βυθίζοντας το σύνολο των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών του πλανήτη με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε οικολογικό και ανθρωπιστικό επίπεδο.

Έχει διαπιστωθεί ότι ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας στις αρκτικές περιοχές είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή στις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη. Οι παγετώνες της Γροιλανδίας διαθέτουν τη δεύτερη σε μέγεθος μάζα φρέσκου νερού σε παγωμένη μορφή. Η έκταση του παγωμένου φρέσκου νερού είναι περίπου 1,2 εκατ. τετρ. χλμ. δεύτερη πίσω από την Ανταρκτική. Οι πάγοι στη Γροιλανδία άρχισαν να λιώνουν τη δεκαετία του 1990 και το λιώσιμο επιταχύνθηκε από τη δεκαετία του 2000 και έκτοτε.

https://www.naftemporiki.gr