Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Ανακαλύφθηκε μια μαύρη τρύπα αγνώστου… πατρός


Το νεφέλωμα της Ταραντούλας  βρίσκεται στο Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος, ένα μικρό γειτονικό μας γαλαξία που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 160 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς και θεωρείται γαλαξίαςδορυφόρος του δικού μας. Το νεφέλωμα της Ταραντούλας έχει διάμετρο περίπου χίλια έτη φωτός και έχει ονομαστεί έτσι επειδή οι επιστήμονες που το παρατηρούσαν θεώρησαν ότι το σχήμα του και ειδικά οι πιο λαμπρές περιοχές του τους θύμισαν την μορφή που έχει το διασημότερο είδος αράχνης. Μέσα στο νεφέλωμα γεννιούνται κατά εκατομμύρια νέα άστρα.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» παρουσιάζουν μια ανακάλυψη που έκαναν στο νεφέλωμα της Ταραντούλας.

Πρόκειται για μια μυστηριώδη μαύρη τρύπα, ίσως την πιο μυστηριώδη που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.

Η μαύρη τρύπα βρίσκεται δίπλα σε ένα καυτό μπλε άστρο δημιουργώντας ένα σύστημα που έλαβε την κωδική ονομασία VFTS 243. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το άστρο έχει 25 φορές μεγαλύτερη μάζα από αυτή του Ήλιου και η μαύρη τρύπα τουλάχιστον εννέα φορές μεγαλύτερη μάζα από τη μάζα του μητρικού μας άστρου.

Η πρώτη ενδιαφέρουσα όσο και παράξενη διαπίστωση που έκαναν οι ερευνητές ήταν ότι η μαύρη τρύπα αν και βρίσκεται πολύ κοντά στο άστρο δεν απορροφά την ύλη του κάτι που κάνουν συνήθως οι μαύρες τρύπες με οτιδήποτε υπάρχει στο βαρυτικό τους βεληνεκές. Αυξάνοντας το μυστήριο οι ερευνητές δεν κατάφεραν να εντοπίσουν οποιοδήποτε ίχνος κοσμικής διεργασίας που οδήγησε στην δημιουργία της μαύρης τρύπας. Οι ερευνητές είναι βέβαιοι ότι αυτή η μαύρη τρύπα δεν είναι προϊόν αστρικής έκρηξης που είναι η τυπική διαδικασία γέννησης μαύρων τρυπών. Αναζητείται λοιπόν η εξήγηση για την ύπαρξη αυτής της τρύπας.

Οι ερευνητές εκτιμούν μάλιστα ότι το υπέρλαμπρο άστρο που τη συνοδεύει θα μετατραπεί σε μαύρη τρύπα η οποία πιθανότατα θα συγχωνευθεί με την ήδη υπάρχουσα. Οι ερευνητές περιγράφουν την ανακάλυψη τους ως εντοπισμό «μιας βελόνας μέσα στα άχυρα» θέλοντας να δείξουν τη δυσκολία εντοπισμού τέτοιων κοσμικών σωμάτων.

Πάντως οι ειδικοί αναφέρουν ότι «κοιμώμενες» μαύρες τρύπες όπως αυτή, μαύρες τρύπες που δεν παρουσιάζουν καμία δραστηριότητα, είναι διάσπαρτες στο Σύμπαν αλλά ακριβώς εξαιτίας της αθόρυβης ύπαρξης τους είναι από εξαιρετικά δύσκολο ως αδύνατο να εντοπιστούν.

https://www.naftemporiki.gr/