Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Οι άνθρωποι θα ζουν σε Άρη και Σελήνη μέσα σε... γυάλες (βίντεο)

 



Η επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη είναι πλέον δεδομένη και θέμα λίγου χρόνου ενώ με εντατικό ρυθμό προετοιμάζονται και οι πρώτες επανδρωμένες αποστολές στον Άρη. Τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί πολλά σχέδια βάσεων αλλά και κατοικιών τόσο στο φεγγάρι όσο και στον Κόκκινο Πλανήτη. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κιότο στην Ιαπωνία σχεδίασαν όχι μια κατοικία ή βάση αλλά μια φουτουριστική εγκατάσταση προσομοίωσης των γήινων συνθηκών στη Σελήνη και τον Άρη

Η εγκατάσταση αυτή μοιάζει με ένα γιγάντιο βάζο και οι δημιουργοί της την ονόμασαν «Η Γυάλα». Θα δημιουργηθούν δύο εκδοχές της, η «Σεληνιακή Γυάλα» και η «Αρειανή Γυάλα» κάθε μια εκ των οποίων θα είναι προγραμματισμένη να λειτουργεί στις τοπικές συνθήκες που θα είναι εγκατεστημένη οι οποίες είναι φυσικά διαφορετικές μεταξύ τους.

Η εγκατάσταση αποτελεί μια μίνι εκδοχή μια ιδέας που έριξε πρώτος στο τραπέζι ο κορυφαίος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Άρθουρ Κλαρκ και περιέγραψε στη συνέχεια με πιο επιστημονικούς όρους ο Τζέραλντ Ο’ Νιλ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πρίνστον. Ο Αμερικανός φυσικός μίλησε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 για τη δημιουργία γιγάντιων κυλίνδρων συνολικού μήκους και πλάτους πολλών χλμ. οι οποίοι να βρίσκονται στο Διάστημα αλλά να προσομοιάζουν στο εσωτερικό τους τις βαρυτικές, ατμοσφαιρικές και κλιματικές συνθήκες της Γης.

Στους κυλίνδρους αυτούς οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν με τρόπο ανάλογο με αυτό πάνω στον πλανήτη ασκώντας γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες ώστε να παράγουν μόνοι τους τα τρόφιμα τους και να έχουν την απαραίτητη αυτονομία. Η κινηματογραφική βιομηχανία έχει παρουσιάσει τη ζωή σε αυτούς τους κυλίνδρους ή τέτοιου είδους εγκαταστάσεις σε ταινίες όπως το Interstellar και το Elysium.

Η Γυάλα στην αρχική της μορφή θα τοποθετείται στην επιφάνεια της Σελήνης ή του Άρη και θα έχει μήκος 400 μέτρων. Θα περιστρέφεται κάθε 20 δευτερόλεπτα έτσι ώστε να επιτυγχάνεται το επιθυμητό επίπεδο βαρύτητας και να προσομοιώνονται οι γήινες συνθήκες στο εσωτερικό της εγκατάστασης.

Οι δημιουργοί της εγκατάστασης αναφέρουν ότι το νερό θα κυλά σε όλη την έκταση της εγκατάστασης και θα μπορούν να κινούνται πάνω σε αυτό και κάποια σκάφη ενώ θα υπάρχουν ακόμη και άλση για να προσομοιώνονται τα οικοσυστήματα της Γης. Προτείνουν μάλιστα τη χρήση ενός «διαστημικού τρένου» που το ονομάζουν «Hexagon Space Track System» το οποίο και θα αποτελεί το μέσο μεταφοράς των κατοίκων της Γυάλας μέσα σε αυτή ή σε γειτονικές Γυάλες. Το τρένο αυτό θα προσομοιώνει επίσης τις συνθήκες βαρύτητας της Γης για να κάνει πιο άνετο το ταξίδι στους επιβάτες του.

«Δεν υπάρχει τέτοιου είδους σχέδιο στα πλάνα οποιασδήποτε διαστημικής υπηρεσίες ή εταιρείας. Η ανθρωπότητα βρίσκεται από την εποχή της παραμονής στο Διάστημα σε αυτό της διαμονής στη Σελήνη και τον Άρη. Τι είδους περιβάλλον και εγκαταστάσεις απαιτούνται για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο; Τι τεχνολογίες και συνθήκες χρειάζονται για την ύπαρξη μιας ασφαλούς κατοικίας, για την παραγωγή τροφής, για την ένδυση αλλά και για το χτίσιμο ενός κοινωνικού συστήματος στη Σελήνη και τον Άρη; Σε αυτή την εγκατάσταση οι άνθρωποι θα μπορούν να ζήσουν και να κάνουν παιδιά έχοντας κατά νου πώς οποτεδήποτε το θελήσουν θα μπορούν να επιστρέψουν στη Γη με το Hexagon Space Track το οποίο θα αποτελέσει την ραχοκοκαλιά της ζωής στη Σελήνη και τον Άρη δημιουργώντας διαστημικές κοινωνίες με δική τους οικονομική δραστηριότητα και τους ανθρώπους να ταξιδεύουν από τη Γη εκεί για επαγγελματικούς ή τουριστικούς λόγους» αναφέρει ο Γιοσούκο Γιαμισίκι, διευθυντής του Κέντρου Ανθρώπινης Διαστημολογίας του Πανεπιστημίου του Κιότο το οποίο συνεργάζεται με την κατασκευαστική εταιρεία Kajima Corporation για αυτό το πρότζεκτ.

https://www.naftemporiki.gr