Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Εκατομμυριούχος και οικολόγος στις Φιλιππίνες: Ξεκινάει το μεγαλύτερο ηλιακό εργοστάσιο στον κόσμο

 


Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στις Φιλιππίνες, ο Enrique Razon, πρόκειται να κατασκευάσει το «μεγαλύτερο» ηλιακό εργοστάσιο στον κόσμο, με 2.500 έως 3.500 μεγαβάτ ηλιακών συλλεκτών και χωρητικότητα αποθήκευσης μπαταρίας μεταξύ 4.000 και 4.500 μεγαβατώρες.

Η Terra Solar Philippines που θα κατασκευάσει το έργο θα παρέχει αρκετή καθαρή ενέργεια για να αποτρέψει την καύση ισοδύναμου 1,4 εκατομμυρίων τόνων άνθρακα κάθε χρόνο, αυξάνοντας τον εφοδιασμό της χώρας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με  την ανακοίνωση της εταιρείας.

Αυτός ο ηλιακός σταθμός θα παρέχει 850 MW στη Manila Electric Co., τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στις Φιλιππίνες, η οποία διανέμει ηλεκτρική ενέργεια στην πρωτεύουσα και τις γύρω περιοχές.

Για να το θέσουμε αυτό στο πλαίσιο, το ποσό είναι ισοδύναμο με αυτό που προσφέρουν ορισμένοι πυρηνικοί σταθμοί. Το έργο θα διασφαλίσει ότι η ισχύς του είναι πλήρως διαθέσιμη κατά τις ώρες αιχμής και ότι η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα είναι αρκετή για να αντικαταστήσει 1,4 εκατομμύρια τόνους άνθρακα ή 930.000 λίτρα πετρελαίου κάθε χρόνο, σύμφωνα με υπολογισμούς της Terra Solar.

Το έργο έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί σε δύο στάδια το 2026 και το 2027. Ωστόσο, η προτεινόμενη τοποθεσία ή το κόστος δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη.

Από το 2026 έως το 2046, το έργο αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές. Αυτό είναι σημαντικό γιατί, παρά το γεγονός ότι οι Φιλιππίνες λαμβάνουν σήμερα περίπου το 57% της ηλεκτρικής τους ενέργειας από άνθρακα, καίγοντας το ισοδύναμο 29 εκατομμυρίων τόνων καυσίμων υψηλής ποιότητας, σύμφωνα με το Bloomberg, η χώρα έχει μια από τις πιο επιθετικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. την περιφέρειά του.

Εκτός από την πρόοδο που σημειώθηκε από τον Νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας του 2008, το 2020 ήταν ένα σημείο καμπής, το οποίο κατέστη δυνατό με μέτρα όπως το Μορατόριουμ για τον άνθρακα και τα πρότυπα χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (RPS), τα οποία ενθάρρυναν τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανέφερε η δήλωση.

Επί του παρόντος, οι ανανεώσιμες πηγές αντιπροσωπεύουν το 29,1% της εγκατεστημένης ισχύος στις Φιλιππίνες και σίγουρα θα αυξηθούν με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας, κάτι που ενισχύεται και από το γεγονός ότι η χώρα κατασκευάζει τη μεγαλύτερη εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας στον κόσμο.

Σε γενικές γραμμές, το ανακοινωθέν περιγράφει το έργο της Terra Solar ως «ένα αξιόπιστο μοντέλο ανανεώσιμης ενέργειας, το οποίο έχει σταθερή τιμή που δεν υπόκειται στην αστάθεια των εισαγωγών καυσίμων για το υπόλοιπο της 20ετούς σύμβασής του». Το έργο συνδυάζει φθηνά φωτοβολταϊκά πάνελ με αποθήκευση ενέργειας για να απαλλαγεί από το πρόβλημα των μπαταριών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, και ενώ ο κόσμος βρίσκεται σε παρόμοια πορεία, το μεγαλύτερο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο στον κόσμο με ηλιακή ενέργεια κατασκευάζεται σήμερα στη Σαουδική Αραβία.

Με πληροφορίες από ertnews.gr
Ελλάδα Αθήνα 

https://hellasjournal.com