Σάββατο 16 Απριλίου 2022

ΕΕΤΤ: Απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα της Vodafone για τις δωρέαν παροχές του ΟΤΕ

 

  • Στην απόρριψη του αιτήματος λήψης άμεσων μέτρων και έκδοσης προσωρινής διαταγής που είχε καταθέσει στην ΕΕΤΤ η Vodafone προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων που συνεδρίασε, σήμερα στις 14:00, για το συγκεκριμένο ζήτημα.

    Η εταιρεία ζητούσε να σταματήσει η εμπορική διάθεση των προγραμμάτων της Cosmote που έχει, ήδη, εγκρίνει η ΕΕΤΤ, όπως και να μην προχωρήσει η έγκριση των υπόλοιπων πακέτων. H διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου ο ΟΤΕ να προχωρήσει στην δωρεάν αναβάθμιση της ταχύτητας του ίντερνετ σταθερής των συνδρομητών του.

    Κι αυτό δεδομένου ότι ο ΟΤΕ, ως επιχείρηση με δεσπόζουσα θέση στην αγορά, κάθε φορά που προγραμματίζει να διαθέσει ένα νέο εμπορικό πρόγραμμα υποχρεούται να ελέγχεται εκ των προτέρων (ex ante). Κι αυτό με στόχο να διαπιστώνεται, βάσει συγκεκριμένης μεθοδολογίας, ότι τα προγράμματα αυτά είναι δυνατόν να διατεθούν από τους υπόλοιπους παρόχους χωρίς να τους προκαλείται οικονομική ζημία.

    Τι προηγήθηκε

    Προηγήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) η ακρόαση της Vodafone και του ΟΤΕ σχετικά με τη σχεδιαζόμενη δωρεάν αναβάθμιση της ταχύτητας Ιντερνετ των συνδρομητών σταθερής της Cosmote σε περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμα η οπτική ίνα στο σπίτι. 

    Την απόφαση της δωρεάν αναβάθμισης των ταχυτήτων σε περιοχές που είναι τεχνολογικά εφικτό είχε κάνει γνωστή ο ΟΤΕ στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου. Ωστόσο, στις 10 Ιανουαρίου η Vodafone κατέθεσε στην ΕΕΤΤ αίτημα ελέγχου και λήψης προσωρινών μέτρων σχετικά με την επικείμενη δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων του δικτύου σταθερής της Cosmote. Την 1η Μαρτίου η ΕΕΤΤ γνωστοποίησε επίσημα ότι πραγματοποιήθηκε η έγκριση περίπου του 1/3 των προγραμμάτων που απαιτούνται για την αναβάθμιση των ταχυτήτων της Cosmote. Γι’ αυτό, στις 17 Μαρτίου, η Vodafone κατέθεσε αίτημα λήψης άμεσων μέτρων και έκδοσης προσωρινής διαταγής ζητώντας να σταματήσει η εμπορική διάθεση των προγραμμάτων που ενέκρινε η ΕΕΤΤ.

    Aπό τον ΟΤΕ έχουν αναφέρει ότι αποτελεί στρατηγική απόφαση η δωρεάν αναβάθμιση των ταχυτήτων του σταθερού ευρυζωνικού Ιντερνετ με στόχο την ενίσχυση της διείσδυσης των υπερυψηλών ταχυτήτων.

    Ωστόσο, σε ανακοίνωσή της η Vodafone έχει σημειώσει ότι «ως και ο πρώτος πάροχος που επένδυσε σε οπτική ίνα είχε χαιρετίσει από την πρώτη στιγμή την ανακοίνωση του ΟΤΕ για αναβάθμιση των συνδέσεων των Ελλήνων καταναλωτών, δηλώνοντας μάλιστα τη δέσμευσή της να υλοποιήσει την αναβάθμιση και για τους δικούς της πελάτες, με την προϋπόθεση πάντοτε αυτό να είναι δυνατό με ισότιμους και δίκαιους όρους».

    Τι απαντούν πηγές της Vodafone

    Σε συνέχεια της γνωστοποίησης της απόφασης της ΕΕΤΤ, πηγές της Vodafone αναφέρουν τα εξής.

    Η αναβάθμιση ταχυτήτων, τεχνολογιών και υπηρεσιών δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο, ούτε βέβαια ξεκίνησε με την ανακοίνωση του παρόχου με σημαντική ισχύ στην αγορά της χονδρικής στη σταθερή τηλεφωνία (ΣΙΑ) τον Δεκέμβριο του 2021.

    Αντίθετα, η επένδυση σε δίκτυα και υπηρεσίες νέας γενιάς έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, και μάλιστα η Vodafone ήταν πρωτοπόρος σε αυτό. Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια η Vodafone έχει αναβαθμίσει πάνω από 350.000 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην αμέσως επόμενη και όχι μόνο διαθέσιμη ταχύτητα.

    Το αίτημά μας στην ΕΕΤΤ εδράζεται αποκλειστικά στην ανάγκη να διασφαλίζονται δίκαιοι όροι και  προϋποθέσεις για πραγματικό ανταγωνισμό.

    Θεματοφύλακας για αυτό οφείλει να είναι η ρυθμιστική αρχή. Δυστυχώς σε αυτήν την περίπτωση υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις και αδράνεια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ο έλεγχος των πακέτων λιανικής του παρόχου με ΣΙΑ για συμπίεση περιθωρίου εξακολουθεί να γίνεται με το παρωχημένο (και χαρακτηρισμένο από την ίδια την ΕΕΤΤ ως μεταβατικό) μοντέλο του 2011, ενώ  η έγκριση του νέου, μετά από διετή διαβούλευση, έχει παγώσει από το Μάρτιο του 2021! Η ρυθμιστική αβεβαιότητα όμως και η αδράνεια δημιουργούν στρεβλώσεις στην υγιή λειτουργία της αγοράς που προκαλεί ζημιά στον τελικό καταναλωτή.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η αίτησή μας απορρίφθηκε. Η Vodafone θα εξετάσει προσεκτικά το κείμενο της απόφασης της ΕΕΤΤ μόλις αυτή της κοινοποιηθεί και θα αξιολογήσει τις μελλοντικές της ενέργειες. Και τούτο προφανώς ανεξάρτητα από τη συνέχιση του ήδη υλοποιούμενου εμπορικού πλάνου της για παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών νέας γενιάς“. 

     https://www.moneyreview.gr/