Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Νέο είδος υπεριώδους φωτός εξοντώνει ιούς χωρίς να είναι επιβλαβές στον άνθρωπο

 


Το φως της υπεριώδους ακτινοβολίας επιδρά στο γενετικό υλικό των μικροοργανισμών (DNA ή RNA) και παρεμποδίζει την αναπαραγωγή και τον πολλαπλασιασμό τους, στην ουσία εξοντώνει αυτούς τους οργανισμούς. Όμως όλα τα είδη υπεριώδους ακτινοβολίας σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό προκαλούν ερεθισμούς ή ακόμη και ζημιές στα μάτια και το δέρμα.

Ομάδα ερευνητών από βρετανικά και αμερικανικά πανεπιστήμια με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Scientific Reports» παρουσιάζει τα ευρήματα της μελέτης που έκανε για ένα νέο είδος υπεριώδους φωτός. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές το φως αυτό που ονομάζεται Far-UVC μπορεί να εξοντώνει σε ποσοστό 98% τους μικροοργανισμούς που κυκλοφορούν στον αέρα, συμπεριλαμβανομένων και των παθογόνων οργανισμών, ιών και άλλων, που προσβάλλουν τον άνθρωπο.

Επιπλέον το Far-UVC δεν δημιουργεί κανενός είδος κίνδυνο για τον άνθρωπο και η έκθεση σε αυτή δεν προκαλεί ερεθισμούς ή ζημιές στα μάτια και το δέρμα.

«Το Far-UVC μειώνει και μάλιστα πολύ γρήγορα τις ποσότητες ενεργών μικροβίων στον αέρα εσωτερικών χώρων. Το φως αυτό μειώνει σε ποσοστά σχεδόν μηδενικά την παρουσία αυτών των οργανισμών στον αέρα εσωτερικών χώρων καθιστώντας έτσι τον αέρα εκεί  το ίδιο ασφαλή με τον αέρα των εξωτερικών χώρων. Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνολογία σε εσωτερικούς χώρους που συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ανθρώπων μπορεί να βοηθήσει στην παρεμπόδιση της εμφάνισης μιας επόμενης πανδημίας. Το φως αυτό είναι εύκολο να τοποθετηθεί οπουδήποτε, είναι χαμηλού κόστους και δεν απαιτεί από τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ένα εσωτερικό χώρο να αλλάζουν τις συνήθεις κινήσεις και συμπεριφορά τους για να αποφεύγεται η πιθανή μετάδοση ιών τόσο αυτών που γνωρίζουμε όπως ο Covid ή αυτοί της γρίπης όσο και άγνωστοι ακόμη ιοί που μπορεί να προκαλέσουν μια επόμενη πανδημία» αναφέρει ο Ντέιβιντ Μπρένερ, καθηγητής του Κέντρου Ραδιολογικής Έρευνας στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κολούμπια επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Συσκευές ή λαμπτήρες εκπομπής Far-UVC μπορούν να τοποθετούνται είτε ψηλά σε τοίχους, είτε σε ταβάνια και μπορούν να συνδυαστούν με ανεμιστήρες οροφής ώστε να ωθούνται προς τα πάνω οι μικροοργανισμοί και να εξοντώνονται πιο γρήγορα.