Όταν πριν από περίπου δύο δεκαετίες ξεκίνησε το μπαράζ ανακάλυψης εξωπλανητών ανάμεσα στους πλανήτες που εντοπίζονταν ήταν και ορισμένοι που βρίσκονταν σε δυαδικά συστήματα. Ένα άγνωστο μέχρι σήμερα τέτοιου είδους πλανήτη εντόπισε ερευνητική ομάδα σε μια ανακάλυψη με διπλή σημασία αφού οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μικρό τηλεσκόπιο το οποίο μπορεί να κατέχει και κάποιος ερασιτέχνης αστρονόμος.
Η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο για την προσθήκη στην λίστα των εξωπλανητών ενός ακόμη που ανήκει μάλιστα σε δυαδικό σύστημα αλλά επειδή έγινε με ένα μικρό τηλεσκόπιο ανοίγοντας έτσι νέους δρόμους στη διαστημική εξερεύνηση. Θα είναι από εδώ και πέρα ευκολότερο να εντοπιστεί ένας εξωπλανήτης χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση διαστημικών ή πολύ ισχυρών επίγειων τηλεσκοπίων σε αποστολές και έρευνες υψηλού κόστους.
Διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπέρμπινγκχαμ χρησιμοποίησε ένα τηλεσκόπιο 193 εκατοστών που είναι εγκατεστημένο στο Αστεροσκοπείο Haute-Provence που βρίσκεται 100 χλμ. βόρεια της Μασσαλίας. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» οι ερευνητές παρουσιάζουν τον πλανήτη Kepler-16b που βρίσκεται σε απόσταση 200 ετών φωτός από τη Γη.
Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την παρουσία του πλανήτη μετά την αρχική υπόδειξη για την πιθανή ύπαρξη του από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler που είναι πλέον εκτός λειτουργίας. Οι ερευνητές ευελπιστούν με το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο θα ανακαλυφθούν και άλλοι πλανήτες σε δυαδικά συστήματα βοηθώντας έτσι τους επιστήμονες να κατανοήσουν το πώς δημιουργούνται πλανήτες σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες.