Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Εντοπίστηκαν βακτήρια που ζουν σε τοξική λίμνη που βράζει


Στην εικονιζόμενη ηφαιστειακή λίμνη στην Κόστα Ρίκα ζουν βακτήρια που αντέχουν στον βρασμό και το άκρως τοξικό περιβάλλον.


Οι επιστήμονες εντοπίζουν κατά καιρούς κάποιες μορφές ζωής, συνήθως βακτήρια και μικρόβια, που καταφέρνουν να επιβιώνουν σε εξαιρετικά ακραίες συνθήκες όπως πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες ή σε ιδιαίτερα τοξικό περιβάλλον. Αυτές οι μορφές ζωής έχουν λάβει τον χαρακτηρισμό «ακραιόφιλες» ή «εξτρεμόφιλες» και η ύπαρξη τους εκτός των άλλων θεωρείται πολύ σημαντική αφού δημιουργεί προσδοκίες για την ύπαρξη αντίστοιχων οργανισμών σε άλλους πλανήτες ή δορυφόρους πλανητών που επικρατούν ακραίες συνθήκες.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Boulder στο Κολοράντο ανακάλυψαν ένα νέο είδος εξτρεμόφιλων οργανισμών. Πρόκειται για βακτήρια που ζουν σε ένα από τα πιο αφιλόξενα σημεία της Γης και πιο συγκεκριμένα σε μια λίμνη που έχει σχηματιστεί στο ηφαίστειο Poás στην Κόστα Ρίκα.

Η λίμνη αυτή βρίσκεται σε ύψος περίπου 2,5 χιλιάδων μέτρων, έχει διάμετρο 300 μέτρων και βάθος εκατό μέτρων. Αποτελείται από ηφαιστειακά υλικά που κυριολεκτικά βράζουν. Τα βακτήρια όπως φαίνεται όχι μόνο έχουν καταφέρει να αντέχουν τοις συνθήκες βρασμού αλλά έχουν προσαρμοστεί το τοπικό περιβάλλον και βρήκαν τρόπους να παράγουν ενέργεια χρησιμοποιώντας στοιχεία όπως το θείο, ο σίδηρος και το αρσενικό.

Η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι οι συνθήκες στην λίμνη είναι παρόμοιες με αυτές που γνωρίζουμε ότι υπήρχαν στην πρώιμη ιστορία της Γης και αποτέλεσαν το περιβάλλον που αναπτύχθηκαν οι πρώτες μορφές ζωής οι οποίες κατάφεραν να επιβιώσουν και να εξελιχθούν παράλληλα με τη γεωλογική εξέλιξη της Γης. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι παρόμοιες συνθήκες υπήρχαν και στην πρώιμη ιστορία του Άρη κάτι που σημαίνει ότι θεωρητικά θα μπορούσαν να έχουν αναπτυχθεί κάποιες εξτρεμόφιλες μορφές ζωής οι οποίες να κατάφεραν να προσαρμοστούν στις ακραίες και αφιλόξενες συνθήκες που επικράτησαν στη συνέχεια στον Κόκκινο Πλανήτη και να έχουν βρει κάπου καταφύγιο περιμένοντας να τις ανακαλύψουμε.

https://www.naftemporiki.gr/