Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Ανακοινώθηκε το πλάνο της κινεζορωσικής επανδρωμένης βάσης στη Σελήνη



Πρόσφατα Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι το Κρεμλίνο αποφάσισε να εγκαταλείψει τα επόμενα τρία χρόνια τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και έχει έρθει σε συμφωνία με την Κίνα για τη δημιουργία μιας επανδρωμένης βάσης στη Σελήνη. Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στη Σεληνιακή Πύλη, τον διαστημικό σταθμό που σχεδιάζουν να δημιουργήσουν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη η Ευρώπη και οι ΗΠΑ μαζί με άλλες συμμαχικές τους χώρες.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της κινεζικής διαστημικής υπηρεσίας CNSA επιβεβαίωσε με δηλώσεις του τη συμφωνία και έδωσε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον Διεθνή Σεληνιακό Ερευνητικό Σταθμό (ILRS) όπως ονομάστηκε αυτή η βάση.

Το πρώτο πιο σημαντικό αλλά και ενδιαφέρον στοιχείο για τον ILRS είναι ότι θα αποτελείται όχι μόνο από μια επανδρωμένη βάση πάνω στην επιφάνεια αλλά και από ένα διαστημικό σταθμό που θα βρίσκεται σε τροχιά στη Σελήνη και θα υποστηρίζει την βάση. Μια δεύτερη πληροφορία που έγινε γνωστή είναι ότι στη βάση θα υπάρχουν ρομποτικά οχήματα που θα μπορούν να εκτελούν διαφόρων ειδών αποστολές εξερεύνησης. Στόχος είναι ο ILRS να είναι έτοιμος να υποδεχθεί το πρώτο του πλήρωμα το 2035.

Τα συστήματα παροχής ενέργειας, διαβίωσης και επικοινωνιών είναι αυτά που κατασκευαστούν με την έναρξη των εργασιών για την δημιουργία της βάσης η οποία σύμφωνα με όσα διαρρέουν οι δύο ιδρυτές της θα είναι ανοικτή για χρήση και από άλλες χώρες για αυτό και έλαβε την ονομασία «Διεθνής».


https://www.naftemporiki.gr/