Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Χαρτογράφησαν τη βυθισμένη ήπειρο Zealandia: Βρίσκεται μεταξύ Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας [video,χάρτες]



Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες κατάφεραν να χαρτογραφήσουν το σχήμα της Ζηλάντιας (Zealandia), της βυθισμένης ηπείρου που βρίσκεται κάτω από τη Νέα Ζηλανδία.

Την ιδέα για την ύπαρξη της Ζηλάντια διατύπωσε για πρώτη φορά το 1995 ο γεωφυσικός Μπρους Λούγιεντικ, ενώ η ύπαρξή της επιβεβαιώθηκε το 2017. Επειδή όμως, το 94% της όγδοης ηπείρου βρίσκεται κάτω από το νερό, η χαρτογράφησή της ήταν αρκετά δύσκολη.

Την προηγούμενη Δευτέρα όμως, ερευνητές από το GNS Science στη Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσαν ότι χαρτογράφησαν το σχήμα και το μέγεθος της ηπείρου με πρωτοφανείς λεπτομέρειες, και δημοσίευσαν τους χάρτες τους σε έναν διαδραστικό ιστότοπο, ώστε οι χρήστες να μπορούν να την εξερευνήσουν.

via gns.cri.nz

«Οι χάρτες αυτοί είναι ένα επιστημονικό ορόσημο, αλλά πέραν τούτου συνιστούν κι έναν τρόπο να γνωρίσουμε το έργο μας σε συναδέλφους, εκπαιδευτικούς και το ευρύ κοινό», είπε ο γεωλόγος Δρ. Νικ Μόρτιμερ, που συνέταξε με τους συναδέλφους του τους χάρτες. «Τους φτιάξαμε για να δώσουμε μια ακριβή, ολοκληρωμένη και επίκαιρη εικόνα της γεωλογίας της Νέας Ζηλανδίας και της περιοχής του νοτιοδυτικού Ειρηνικού», πρόσθεσε.

via gns.cri.nz

Οι χάρτες αποκαλύπτουν νέες πληροφορίες σχετικά με το πώς σχηματίστηκε η Ζηλάντια πριν βυθιστεί, 85 εκατομμύρια χρόνια πριν. Η νέα ήπειρος έχει έκταση 5 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα. Όμως, μόνο το 6% της ηπείρου βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η Νέα Ζηλανδία, η Νέα Καληδονία και τα γύρω μικρά νησιά αποτελούν μέρος της.

Οι χάρτες απεικονίζουν επίσης τις ακτές, τα εδαφικά όρια και τα ονόματα των κύριων υποθαλάσσιων χαρακτηριστικών. Ο χάρτης αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας για τη χαρτογράφηση ολόκληρου του πυθμένα του ωκεανού του πλανήτη έως το 2030.

Μέχρι το 2017, η Ζηλάντια θεωρείτο «μικροήπειρος», όπως το νησί της Μαδαγασκάρης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μόρτιμερ, έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ηπείρου. Έχει σαφώς καθορισμένα όρια, καταλαμβάνει μια έκταση μεγαλύτερη από 1 εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι υπερυψωμένη πάνω από τον περιβάλλοντα ωκεανικό φλοιό και έχει μια ηπειρωτική κρούστα παχύτερη από τον ωκεανικό φλοιό.

via gns.cri.nz

Η «Ζηλάντια» αποτελούσε κάποτε τμήμα της Γκοντουάνα -της υπερηπείρου, τμήματα της οποίας ήταν και η Αφρική και η Νότια Αμερική, αλλά αποσπάστηκε από αυτήν πριν από 85 εκατ. χρόνια.

Η Γκοντγουάνα σχηματίστηκε όταν η Παγγέα χωρίστηκε σε δύο κομμάτια. Η Λαυρασία στα βόρεια έγινε Ευρώπη, Ασία και Βόρεια Αμερική. Η Γκοντγουάνα στο νότο σχημάτισε τη σύγχρονη Αφρική, την Ανταρκτική, τη Νότια Αμερική και την Αυστραλία. Εκατομμύρια χρόνια αργότερα, οι τεκτονικές πλάκες της Γης άρχισαν να αναδιοργανώνονται σε μια μακρά περίοδο δραματικών γεωλογικών αλλαγών, κατά την οποία δημιουργήθηκε το «Δακτυλίδι της Φωτιάς» του Ειρηνικού, ένα σεισμογενές πέταλο, που περιλαμβάνει τα πιο ενεργά ηφαίστεια του πλανήτη.

Με πληροφορίες από BusinessInsider μέσω ertnews.gr, Eύη Τσιριγωτάκη