Περισσότερα από πενήντα χρόνια έχουν περάσει από την ιστορική μέρα της 20ης Ιουλίου του 1969, όταν ο αστροναύτης Νιλ Άρμοστρονγκ πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στο φεγγάρι.
Τώρα η NASA ετοιμάζει μία ακόμα αποστολή, αλλά στο πνεύμα της νέας εποχής της συμπερίληψης, όπου τα αποκλειστικά κριτήρια της επιλογής του πληρώματος έχουν να κάνουν με την αληθινή αξία του και όχι με χαρακτηριστικά όπως η φυλή ή το φύλο.
Ονομάζεται «Αποστολή Άρτεμις» και προορισμός της είναι για ακόμα μία φορά η Σελήνη. Αν ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα σηματοδοτήσει δύο πρωτιές: την πρώτη γυναίκα αστροναύτη και τον πρώτο μη λευκό που κατακτούν τον δορυφόρο της Γης.
Αν ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα σηματοδοτήσει ταυτόχρονα δύο πρωτιές: την πρώτη γυναίκα αστροναύτη και τον πρώτο μη λευκό που κατακτούν τον δορυφόρο της Γης.
Το πλήρωμα θα αποτελείται από δέκα αστροναύτες, που επιλέχθηκαν ανάμεσα σε πάνω από 12.000 υποψηφίους από την Αλάσκα μέχρι το Πουέρτο Ρίκο. Έξι άντρες και τέσσερις γυναίκες, καθένας από τους οποίους θα συνεισφέρει με διαφορετικό τρόπο σε αυτό το απαιτητικό όσο και συναρπαστικό ταξίδι.
Επόμενος προορισμός, ο Άρης
Βασικές προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος στο πλήρωμα της αποστολής ήταν να διαθέτει αμερικανική υπηκοότητα, μεταπτυχιακό σε κάποια επιστήμη STEM ή οποιοδήποτε άλλο ισοδύναμο πτυχίο, καθώς και τουλάχιστον τρία χρόνια ή 1.000 ώρες εμπειρίας ως πιλότος.
Η εκπαίδευση των επίλεκτων ξεκινάει τον Ιανουάριο του 2022 και θα περιλαμβάνει διαστημικούς περιπάτους, χειρισμό ρομποτικών εξοπλισμών, αλλά και εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας για να μπορούν να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τους Ρώσους αστροναύτες. Μέσα στην ίδια χρονιά προγραμματίζεται να γίνει η πρώτη εκτόξευση, για να ακολουθήσει μία δεύτερη το 2024.
Μέσα στο 2022 προγραμματίζεται να γίνει η πρώτη εκτόξευση, για να ακολουθήσει μία δεύτερη το 2024.
Η Αποστολή Άρτεμις θα γίνει εφαλτήριο για τον επόμενο μεγάλο στόχο της NASA: το πρώτο ταξίδι με επανδρωμένο σκάφος στον Άρη. Σε ερώτηση γιατί επιστρέφει στη Σελήνη, η αμερικανική διαστημική οργάνωση απαντάει: «Για επιστημονική έρευνα, για οικονομική αξιοποίηση και για να δώσουμε έμπνευση σε μια νέα γενιά εξερευνητών. Ενώ διατηρούμε την ηγετική θέση της Αμερικής στην εξερεύνηση, θα χτίσουμε μια παγκόσμια συμμαχία και θα εξερευνήσουμε τα βάθη του διαστήματος προς όφελος όλων μας».
Δείτε ένα βίντεο της NASA για την Αποστολή Άρτεμις: