Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Τι ήταν τελικά η «καλύβα» στη Σελήνη (βίντεο)


 

Το κινεζικό ρομποτικό όχημα εξερεύνησης Yutu 2 βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια στην αθέατη πλευρά της Σελήνης παρέχοντας για πρώτη φορά εικόνες και δεδομένα από την πλευρά του φυσικού μας δορυφόρου την οποία λόγω της ελλειπτικής τροχιάς του δεν βλέπουμε ποτέ από τη Γη.

Το ρόβερ βρίσκεται στον διαμέτρου 186 χλμ. κρατήρα Von Kármán και πριν από ένα μήνα δημοσιεύθηκε μια εικόνα που είχε καταγράψει το ρόβερ από τον ορίζοντα του. Στην εικόνα αυτή εμφανιζόταν του ένα ογκώδες αντικείμενο το σχήμα του οποίου παρέπεμπε σε ένα οίκημα που θυμίζει ένα μικρό καλύβι. Όπως είναι ευνόητο η φωτογραφία έγινε viral στο Διαδίκτυο με τις απαραίτητες σε αυτές τις περιπτώσεις κάθε είδους θεωρίες συνωμοσίας να κατακλύζουν τον κυβερνοχώρο.

Οι επιστήμονες της Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας της Κίνας (CNSA) είχαν πει από την πρώτη στιγμή ότι πιθανότατα αυτό που βλέπαμε στην εικόνα ήταν ένα πέτρωμα αλλά για να λυθεί το μυστήριο οι επιτελείς της αποστολής έδωσαν στο ρομπότ εντολή να πάει στο επίμαχο σημείο να δει τι συμβαίνει. Το ρομπότ έφτασε στο σημείο αυτό και όπως αναμενόταν η… καλύβα αποδείχθηκε ένα μεγάλο και ασυνήθιστου σχήματος πέτρωμα.

Μια εκτίμηση που έχουν κάνει οι κινέζοι επιστήμονες είναι ότι το πέτρωμα αυτό δημιουργήθηκε μετά από την πτώση ενός μετεωρίτη που έπεσε στο συγκεκριμένο σημείο προκαλώντας γεωλογική αναδιαμόρφωση του τοπικού περιβάλλοντος.

naftemporiki.gr