Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Τρένο πάει «πετώντας» με 600 χλμ την ώρα – Σαν αεροσκάφος



 Στην Κίνα βρίσκεται το ταχύτερο τρένο στον κόσμο που μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως τα 600 χλμ./ώρα. Αυτό γίνεται υιοθετώντας τεχνολογία ανάλογη ενός Maglev.

Αυτή κι αν είναι τεχνολογική επίδειξη ισχύος από την Κίνα. Οι Κινέζοι, με την κρατική εταιρία China Railway Rolling Stock Corporation, παρουσίασαν το ταχύτερο τρένο στον κόσμο. Είναι ένα μέσο μεταφοράς που για την κίνηση του δεν χρησιμοποιεί ράγες, αλλά πρακτικά αιωρείται χάρη σε ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που δημιουργείται γύρω από τα σημεία – οδηγούς. Κυριολεκτικά το τρένο πάει «πετώντας».

Η αιώρηση του έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν τριβές και σε συνδυασμό με το αεροδυναμικό σχήμα το τρένο αυτό μπορεί να ταξιδέψει, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, με 600 χλμ./ώρα. Ας σημειωθεί ότι έχει πολύ χαμηλά επίπεδα θορύβου και κραδασμών αφού το τρένο δεν πατά σε ράγες.

1.000 χιλιόμετρα σε 2,5 ώρες

Τα τρένα τύπου Maglev είναι πανάκριβα. Στην Κίνα υπάρχει μόνο μια γραμμή που ενώνει το διεθνές αεροδρόμιο Pudong της Σαγκάης με τον σταθμό Longyang Road. Πρόκειται για μια απόσταση 30 χιλιομέτρων που μπορεί να καλυφθεί σε μόλις 7,5 λεπτά μιας και η επιτρεπόμενη προσώρας ταχύτητα είναι στα 430 χλμ,/ώρα.

Με το νέο Maglev η κυβέρνησης της Κίνας στοχεύει να συνδέσει το Πεκίνο με την Σαγκάη, μία απόσταση 1.000 χιλιομέτρων που θα καλύπτεται σε μόλις 2 ώρες. Πρόκειται για μία απόσταση πάνω από 1.000 χιλιόμετρα, την οποία ένα τέτοιο τρένο θα μπορούσε να καλύψει σε λιγότερο από 2,5 ώρες. Ένα αεροπλάνο της γραμμής χρειάζεται περίπου 3 ώρες αφού συνήθως υπάρχει και έντονο εναέριο κυκλοφοριακό, ενώ το ταχύτερο από τα υπάρχοντα τρένα απαιτεί 5,5 ώρες.

Η τεχνολογία Maglev πιστώνεται στους Ιάπωνες. Και αυτοί, δεν έχουν σκοπό να αφήσουν αναπάντητη την πρόκληση από τους Κινέζους. Σκοπεύουν να θέσουν σε λειτουργία ένα ακόμη πιο γρήγορο τρένο που θα ξεπερνά τα 600 χλμ./ώρα μέχρι το 2027. Ειδήσεις, που και μόνο στο άκουσμα προκαλούν θλίψη όταν ο προαστιακός στην Ελλάδα κατασκευάστηκε με ήδη ξεπερασμένα πρότυπα και προδιαγραφές ταχύτητας.

Τα πιο γρήγορα τρένα



https://www.militaire.gr/