Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

Νέο κολλύριο υπόσχεται στους 40+ να πετάξουν τα γυαλιά πρεσβυωπίας

 

Τις ζωές εκατομμυρίων σαραντάρηδων αλλά και μεγαλύτερων που ταλαιπωρούνται από την εμφάνιση της πρεσβυωπίας θέλει να βελτιώσει το φάρμακο της εταιρείας Vuity, που έχει εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA), και κυκλοφορεί ήδη στην αμερικανική αγορά

 Ένα πρόσφατα εγκεκριμένο κολλύριο, που βγήκε χθες στην αγορά, θα μπορούσε να αλλάξει τις ζωές εκατομμυρίων Αμερικανών με πρεσβυωπία, μια πάθηση που επηρεάζει κυρίως άτομα 40 ετών και άνω. 
Το Vuity, που ενέκρινε ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) τον Οκτώβριο, θα μπορούσε τα γυαλιά οράσεως για 128 εκατομμύρια Αμερικανούς που δυσκολεύονται να εστιάσουν σε κοντινή απόσταση. 

 Όπως εξηγεί το αμερικανικό δίκτυο CBS News, το νέο φάρμακο δρα ως εξής: Ρίχνουμε μία σταγόνα σε κάθε μάτι και μέσα σε περίπου 15 λεπτά, το φάρμακο έχει δράσει παρέχοντας ευκρινέστερη όραση για έξι έως 10 ώρες.

Η Toni Wright, μια από τους 750 συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή του συγκεκριμένου φαρμάκου, δήλωσε στο CBS News ότι το κολλύριο τής άλλαξε τη ζωή. Πριν το δοκιμάσει, η Ράιτ μπορούσε να βλέπει καθαρά φορώντας παντού τα γυαλιά πρεσβυωπίας: στο γραφείο, το μπάνιο, την κουζίνα και το αυτοκίνητό της.

«Μου άλλαξε τη ζωή», λέει η 54χρονη διαδικτυακή σύμβουλος λιανικής, που εργάζεται από τη φάρμα της στη δυτική Πενσιλβάνια. «Δεν ήθελα να τα φοράω γιατί για μένα ήταν σημάδι ότι γερνάω, ξέρετε, το να χρειάζομαι γυαλιά», πρόσθεσε.

Το οφθαλμικό διάλυμα Vuity είναι το πρώτο που έχει λάβει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την αντιμετώπιση προβλημάτων οράσεως που σχετίζονται με την ηλικία.

«Το συνταγογραφούμενο φάρμακο εκμεταλλεύεται τη φυσική ικανότητα του ματιού να μειώνει το μέγεθος της κόρης του. Η μείωση του μεγέθους της κόρης διευρύνει το βάθος πεδίου ή το βάθος εστίασης και αυτό επιτρέπει να εστιάζετε σε διαφορετικό εύρος», εξηγεί ο Dr. George Waring, επικεφαλής ερευνητής των κλινικών δοκιμών.

 Το κόστος του φαρμάκου για μηνιαία χρήση ανέρχεται περίπου σε 80 δολάρια και λειτουργεί καλύτερα σε άτομα ηλικίας 40 έως 55 ετών, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας Vuity. Οι παρενέργειες που εντοπίστηκαν στις τρίμηνες κλινικές δοκιμές περιλάμβαναν πονοκεφάλους και κόκκινα μάτια, πρόσθεσε η εταιρεία.

Σε κάθε περίπτωση οι οφθαλμικές σταγόνες δεν συνιστούν θεραπεία της πρεσβυωπίας και, όπως επισημαίνει η παρασκευάστρια εταιρεία, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά την οδήγηση ή την εκτέλεση δραστηριοτήτων σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ενώ είναι λιγότερο αποτελεσματικές μετά την ηλικία των 65 ετών.

 Προς το παρόν, το φάρμακο δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Γιατροί που μίλησαν στο CBS News χαρακτήρισαν απίθανο να το καλύψει ποτέ η ασφάλιση επειδή δεν είναι «ιατρικά απαραίτητο», καθώς τα γυαλιά εξακολουθούν να είναι μια λιγότερο ακριβή εναλλακτική λύση.