Σειρά ερευνών που έγιναν από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία έδειξαν ότι οι σκύλοι αντιμετώπισαν διάφορα προβλήματα. Ένα από αυτά ήταν η μεγαλύτερη από το κανονικό παραμονή τους στο σπίτι. Όμως ειδικά για τους μικρούς σε ηλικία σκύλους το πρόβλημα ήταν ότι είχαν συνηθίσει την συνεχή παραμονή των κατόχων τους στο σπίτι και όταν αυτοί άρχισαν να επιστρέφουν στην δουλειά τους και γενικά τον κανονικό ρυθμό της ζωής τους διαπιστώθηκε ότι δημιουργήθηκαν σε αυτά τα κατοικίδια σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.
Μια νέα μελέτη που έγινε για λογαριασμό της φιλοζωικής οργάνωσης Cats Protection στη Βρετανία δείχνει ότι η πανδημία προκάλεσε και στις γάτες στρες αλλά για τον αντίθετο λόγο από αυτό των σκύλων. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές οι γάτες επιθυμούν να περνούν κάποιο χρόνο σε συνθήκες οικιακής ησυχίας και αυτονομίας χωρίς την παρουσία των ανθρώπων με τους οποίους ζουν μαζί.
Σύμφωνα με τη μελέτη η συνεχής παρουσία των κατόχων τους στο σπίτι στη διάρκεια της πανδημίας χάλασε την ημερήσια ρουτίνα των γατών προκαλώντας τους τελικά έντονο στρες. Αυτό με τη σειρά του έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους. Οι γάτες που μελετήθηκαν σε αυτή την έρευνα εμφάνισαν προβλήματα στην ουροδόχο κύστη, κυστίτιδες και άλλες παθήσεις που σύμφωνα με τους ερευνητές ήταν προϊόν του έντονου στρες που δημιουργήθηκε στα κατοικίδια εξαιτίας της συνεχούς παρουσίας των κατόχων τους στο σπίτι το τελευταίο 18μηνο.
«Όπως φαίνεται ορισμένες γάτες ένιωσαν μεγαλύτερο στρες μέσα στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας» δήλωσε εκπρόσωπος του Cats Protection στους Times του Λονδίνου. Η συμβουλή που δίνουν οι ειδικοί στους κατόχους των γατών οι οποίοι συνεχίζουν την τηλεργασία και γενικά σε όσους για διαφόρους λόγους βρίσκονται τον περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι να φροντίζουν να δημιουργούν χώρους που η γάτα τους να αισθάνεται μια απομόνωση και αυτονομία. Μια ιδέα είναι να τοποθετούν το φαγητό και το νερό των γατών στα σημεία του σπιτιού που υπάρχει η μεγαλύτερη ησυχία και η γάτα θα μπορεί να απολαύσει την ηρεμία και πιθανώς μοναχικότητα που αποζητά...