Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Πετυχημένη εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου από τις ΗΠΑ

 


Η Raytheon έδωσε στη δημοσιότητα μια εικόνα του υπερηχητικού πύραυλου που κατασκεύασε για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού.

Η κούρσα των υπερηχητικών πυραύλων και γενικότερα οπλικών συστημάτων που θα μεταφέρουν την πολεμική δράση έξω από την ατμόσφαιρα της Γης έχει ξεκινήσει προ πολλού. Μάλιστα σε αυτή την κούρσα οι ΗΠΑ υπολείπονται τόσο από την Κίνα όσο και από τη Ρωσία. Προσπαθώντας να κερδίσει το χαμένο έδαφος ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε την πετυχημένη εκτόξευση ενός πυραύλου που κινείται με ταχύτητα πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήχου.

Ο πύραυλος HAWC (Hypersonic Air-breathing Weapon Concept) κατασκευάστηκε για λογαριασμό του Τμήματος Προηγμένων Τεχνολογιών του αμερικανικού στρατού (DARPA) από την εταιρεία Raytheon. Ο πύραυλος τοποθετήθηκε σε ένα αεροσκάφος το οποίο όταν έφτασε στο απαραίτητο ύψος τον απελευθέρωσε. Ο στροβιλοκινητήρας τύπου scramjet (αυλοωθητής υπερηχητικής καύσης) του πυραύλου τον οποίο έχει κατασκευάσει η Northrop Grumman ενεργοποιήθηκε και ο πύραυλος ανέπτυξε ταχύτητα 1,700 μέτρων/δευτ.

Είναι η πρώτη πετυχημένη εκτόξευση τέτοιου είδους πυραυλικού οπλικού συστήματος για τον αμερικανικό στρατό τα τελευταία οκτώ χρόνια. Η Κίνα έχει κατασκευάσει πύραυλο που μπορεί να χτυπήσει στόχους σε απόσταση 2,5 χιλιάδων χλμ. κινούμενος με ταχύτητα δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήχου.

https://www.naftemporiki.gr/