Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Οι γαλαξίες αρχίζουν να «αυτοκτονούν» όταν γίνονται μεσήλικες

 

Στη φωτογραφία εικονίζεται ο γαλαξίας Κένταυρος Α ο οποίος διαθέτει ένα ενεργό γαλαξιακό πυρήνα, στο κέντρο του δηλαδή συμβαίνουν διάφορα κοσμικά φαινόμενα ανάμεσα στα οποία και εκτόξευση κοσμικής ύλης.

Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία οι γαλαξίες κάποια στιγμή της ζωής τους βιώνουν ένα είδος «κρίσης μέσης ηλικίας» και αρχίζουν να εκτοξεύουν από το εσωτερικό τους στο διαγαλαξιακό κενό τα αέρια που αποτελούν τα βασικά υλικά δημιουργίας νέων άστρων. Έτσι δεν υπάρχει παραγωγή νέων άστρων και τα υπάρχοντα άστρα ενός γαλαξία που περνάει την κρίση μέσης ηλικίας γερνάνε και μαζί τους γερνάει και ο γαλαξίας. Πρόκειται για μια κοσμική διεργασία που δεν έχει μελετηθεί επαρκώς και γνωρίζουμε ελάχιστα στοιχεία για αυτή.

Ερευνητές του παραρτήματος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Άμπου Ντάμπι αποφάσισαν να διαπιστώσουν αν σε αυτό το φαινόμενο παίζουν κάποιο ρόλο οι συνήθως υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που βρίσκονται στο κέντρο των γαλαξιών. Θέλησαν να εξετάσουν αν η δραστηριότητα μιας τέτοιας μαύρης τρύπας βοηθά στην απομάκρυνση από το γαλαξία των πολύτιμων για τη γέννηση άστρων αερίων.

«Η σχέση που μπορεί να υπάρχει στην εκτόξευση των αερίων ανάμεσα σε ένα γαλαξία και μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα δεν έχει γίνει αντικείμενο διερεύνησης και κατανόησης» αναφέρει η αστροφυσικός Αίσα Αλ Γιαζέντι, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι ερευνητές επικέντρωσαν την προσοχή τους στον γαλαξία MaNGA 1-166919. Στο κέντρο του γαλαξία υπάρχει μια τεράστια μαύρη τρύπα στην οποία έχουν σχηματιστεί δύο πίδακες κοσμικής ύλης. Με άρθρο τους στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal» οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι δύο πίδακες εκτοξεύουν ανάμεσα στα άλλα αέρια του γαλαξία έξω από αυτόν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εκτόξευση αυτών των αερίων έχει ως αποτέλεσμα σε κάποιες περιοχές του γαλαξία να επιταχύνεται η δημιουργία νέων άστρων ενώ σε άλλες η αστρική παραγωγή να σταματά.

Η συνέχιση των παρατηρήσεων στο συγκεκριμένο γαλαξία θα αποκαλύψει το μέλλον που τον περιμένει ενώ επίσης θα αναδειχθούν και στοιχεία για το μέλλον του δικού μας γαλαξία καθώς και τους γειτονικού Γαλαξία της Ανδρομέδας οι οποίοι εκτιμάται ότι αντιμετωπίζουν ήδη κρίση μέσης ηλικίας.

https://www.naftemporiki.gr/